Vietnamese garnalenspiesjes

Vietnamese garnalenspiesjes

Ingrediënten

400g gepelde, rauwe gamba's
100g grof gemalen varkensgehakt
2 tenen knoflook, gepeld en grof gehakt
schepje suiker
2 tl. vissaus
1 el. maïzena
zout en versgemalen peper
plantaardige olie om je handen in te vetten
platte satéstokjes (bij een goed gesorteerde toko), 1 uur in het water geweekt

DIPSAUS
2 grote, verse rode chilipepers, evt. zaad verwijderd en grof gehakt
1 teen knoflook
1 el. palm of bruine suiker
2 el. verse limoensap
3 el. vissaus
1 el. rijstazijn
3 el. water

Bereiding

Doe de gamba’s, het varkensgehakt, knoflook, suiker, vissaus en maïzena in een keukenmachine en draai tot een gladde pasta. Breng op smaak met zout en peper. Zet afgedekt in de koelkast om iets stijver te worden. Maak intussen de dipsaus.

Doe de chilipepers, knoflook en suiker in een keukenmachine en draai tot een pasta. Schep over in een kom en klop er de vloeibare ingrediënten door. Zet weg en maak de spiesjes.

Vet je handen in met water plantaardige olie. Neem een bolle eetlepel van het gambamengsel en vorm over de brede kant van de platte stokjes zodat ze goed blijven zitten. Gewonen satéstokjes zijn niet stevig genoeg om het mengsel te houden. Zet weer ongeveer 30 minuten in de koelkast om stevig te worden.

Bak de spiesjes circa 5 minuten op een voorverwarmde barbecue, grillpan of onder een hete grill, waarbij je ze regelmatig omdraait. Ze moeten rondom goudbruin en gaar zijn. Dien op met de dipsaus.

Wijn-spijs tip:
Symphony rosé