NIEUW | Gastrovino Magazine #8 A tavola

Nieuw jaar, nieuw magazine en nieuw reisgezelschap. Zo maakten Sharon, Sabine en ik een roadtrip door Italië, om een aantal van onze meest inspirerende producenten te bezoeken in hun eigen omgeving. Het was beslist een avontuur!

Onze eerste bestemming: wijnhuis Simone Capecci in De Marken (zie pg. 8), waar Simone en zijn Engelssprekende vriend Eros ons in het donker stonden op te wachten. Wat volgde was een warme begroeting tussen mensen die elkaar niet vaak zien en niet verstaan, maar door lichaamstaal weten vrienden te zijn. Simone heeft de hele middag voor ons in de keuken gestaan en het duurt niet lang voordat de eerste fles Tufilla Passerina opengaat om de lokale hapjes te begeleiden. Na een heerlijke nacht met het ruisen van de zee op de achtergrond konden wij met daglicht eindelijk zien hoe mooi het landschap is.

Daarna was het op naar Perugia, voor een bezoek aan onze eigen serviezenleverancier (zie pg. 20). Het handgeschilderde servies heeft zoveel succes dat ook Ann, die de designs ontwerpt, was ingevlogen om nieuwe schaalmodellen uit te zoeken. Het is heel bijzonder om te zien hoe alles van begin tot eind met de hand wordt gemaakt.

Vervolgens lag het eiland van de cannoli, pistache, amandelkoekjes en andere lekkernijen op ons te wachten. Het weer op Sicilië was minstens zo regenachtig als in Nederland. De ruitenwissers draaiden overuren en de Etna was onzichtbaar. In mijn hoofd stonden Italiaanse omaatjes met kaplaarzen ons op te wachten, terwijl ze versgebrande amandelen op de koek legden. Helaas. Door wateroverlast in de bakkerij werden we tussen de ordners ontvangen. Weg romantiek. Dit werd gelukkig meer dan goedgemaakt door de zeer enthousiaste eigenaar die van geen ophouden wist. Heb je weleens in anderhalf uur panettone, tiramisu, cannoli, amandelkoekjes, pistachecrème, pesto, paté, ansjovis, makreel en tonijn achter elkaar geproefd (zie pg. 18)?

De volgende ochtend stond het laatste bezoek van onze reis op de agenda: Tenuta Rapitalà. Hier werden we enthousiast ontvangen door poes, hond én eigenaar Laurent. De rondleiding door de wijnkelder en wijngaarden werd gevolgd door een uitgebreide tasting en lunch. Een perfecte afsluiting van onze memorabele reis (zie pg. 32)!

We hebben heel wat afgelachen, maar het leverde ook weer leuke verhalen, interessante weetjes en inspirerende gerechten op.

Alla vostra salute
Arjan Rosendaal


Al het nieuws