Chili Con Carne

Chili Con Carne

Ingrediënten

plantaardige olie voor het bakken
500 g uien, grof gehakt
zout en versgemalen peper
4 tot 5 tenen knoflook, fijngehakt
2½ kilo doorregen runderriblappen, in stukken van 3-4 cm gesneden
2 kilo verse pruimtomaten, gepeld en in stukken gesneden
4 verse jalapeño chilipepers, fijngehakt
2 eetl. jalapeño chilipepers uit een potje, gehakt, desgewenst
4 tot 5 laurierbladen
3 eetl. blaadjes verse oregano of 2 eetl. gedroogde
2 eetl. komijnzaad
2 tot 3 eetl. suiker
guacamole
zure room en tortilla’s of rijst voor het serveren

Bereiding

Verhit op een laag vuur 3 tot 4 eetlepels plantaardige olie in een grote, zware koekenpan. Doe er de gehakte ui in en bestrooi met zout en peper. Bak de ui ongeveer 10 minuten onder af en toe omscheppen tot hij glazig is. Schep er de knoflook door en bak nog een paar minuten. Schep dit mengsel over in een grote, zware pan en zet even weg.

Gebruik dezelfde koekenpan om het vlees in te bakken. Verhit een paar eetlepels plantaardige olie in de pan op middelhoog vuur. Doe er ongeveer de helft van de stukken vlees in en bestrooi ze met zout en peper. Bak het vlees onder af en toe omscheppen circa 5 minuten tot het rondom bruin is. Schep het vlees met het kooknat over in de pan met de ui. Verhit opnieuw wat olie in de koekenpan en bak de rest van het vlees op dezelfde manier. Schep dit vlees ook in de grote pan met vlees en ui.

Doe de rest van de ingrediënten in de pan met het vlees en ui. Zet de pan op een middelhoog vuur en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat het mengsel 1½ tot 2 uur zachtjes sudderen tot het vlees mooi gaar is. Proef tijdens het sudderen en breng zo nodig op smaak met zout en peper. Misschien wil je ook nog wat extra jalapeño chilipepers toevoegen.