Op bezoek bij Martin Wassmer

Op bezoek bij Martin Wassmer

 23-08-2016 09:30

Martin Wassmer

Bad Krozingen-Markgräflerland

Baden-Duitsland

In het diepe zuidwesten van Duitsland tegen de grens met Zwitserland en Frankrijk bevindt zich sinds 1997 Weingut Martin Wassmer. Op mijn weg naar Zwitserland kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en heb ik een afspraak gemaakt. In het gloednieuwe 4 weken oude onderkomen valt je de perfectie en schoonheid meteen op. Proeverij-lokalen op het dak en in de kelder, ontvangst- en presentatieruimten alsmede lokale verkoop in de entree/hal. De kelders waren spotless, geen bacterie die het in zijn hoofd haalt om daar naar binnen te gaan.

Burgunder, Burgunder en nog eens Burgunder

Naast de Gastrovino portfolio, met de Weiss, Grau en Spätburgunder, maakt de van oorsprong aspergeteler Wassmer ook vele andere unieke wijnen. Castellberg is dé kwaliteitswijnberg van het gebied, met veel kalkmergel in de bodem waarin zich de burgundersoorten uitstekend ontwikkelen. Hoewel dit gebied als warmste van Duitsland geldt, koelt het ‘s nachts lekker af door een koele bries vanuit het Zwarte Woud.

Hellingen van 60-70% maken het onderhouden van de stokken en het plukken van de druiven tot een zeer arbeidsintensief, vermoeiend en zelfs gevaarlijk karwei.

Rustgevend aroma

Alle druiven worden met de hand geplukt door plukkers met jarenlange ervaring en al reeds bij het plukken wordt er gesorteerd. Het grote fruitgehalte en de rijpheid zijn kenmerkend voor de Spätburgunder: Helder kersenfruit met mineralische accenten, een fijne, ietwat roestige aanblik in de kleur verraadt al een beetje wat komen gaat: rustgevende aroma’s van cacao en koffie die je in de lange afdronk het gevoel geven van een zwoele zomeravond.

5000 jaar oud druivenras

Wassmer maakt ook een geweldige Gutedel (ook wel Chasselas of Fendant genoemd). Dit druivenras is reeds 5000 jaar oud en komt van oorsprong uit Palestina. Hiervandaan werd het door Romeinen getransporteerd naar Frankrijk, waar het eerst werd aangeplant rond het plaatsje Chasselas vlakbij Macon, vandaar dat de Fransen deze benaming aan dit ras gaven. In Duitsland komt Gutedel vooral voor in het gebied ten zuiden van Freiburg tot aan de Zwitserse grens, waar het 1100 van de 3000 ha beslaat.

Klaar voor de toekomst

Maar liefst 18 verschillende druivenrassen vindt je op de hellingen van Wassmer. Op de vraag welk druivenras hij eigenlijk niet had moest hij toch even nadenken. Meest uniek (en prijzig!) is toch wel een 100% Cabernet Franc, geboren en getogen op de Ehrenstetter Öhlberg. Die tijdens het proeven veel beter was dan menig Cabernet Franc uit de Loire.

Nieuwe heldere labels komt u tegen op de nieuw afgevulde flessen. Martin Wassmer en zijn medewerkers zijn klaar voor een nieuwe stap in de toekomst van dit veelzijdig kwaliteitsbedrijf.

Wim van Mersbergen

Wijnkoperij van Leerzem