Kim's wijn-spijs combinatie juli

Kim's wijn-spijs combinatie juli

 01-07-2017 08:02

FIORIS ROSSO DOLOMITI

Het is midzomer. Warme dagen, zwoele avonden en heerlijk lang licht. Een prima tijd om met vrienden door te brengen. En de maandwijn, dit keer uit Noord-Italië, is een hele vriendelijke gast. De Fioris Rosso uit de Dolomieten is een verfijnde, goed doordrinkbare rode wijn. De balans tussen frisse en ronde smaken is goed. Hij heeft de rijpheid zonder de body van een rode wijn uit het zuiden van Italië, want het alcoholpercentage is maar 12,5%. De kleur is stralend kersrood. De geur is licht en fruitig. De smaak is fruitig, jong en levendig.

Het gerecht dat ik bij deze wijn koos komt niet uit het noorden van Italië, maar uit het zuiden. En toch passen ze heel goed bij elkaar. Omdat de Parmigiana di melanzane een machtig gerecht is (daarom wissel ik plakken courgette met de aubergine af) zorgt de Fioris rosso voor een licht en verfrissend contrast. Een prachtige combinatie! Nodig dus wat vrienden uit en geniet. En niet op restjes rekenen!

Tip: Serveer deze rode wijn licht gekoeld… zet hem ongeveer een uur voor je gaat eten in de koelkast.

AUBERGINE EN COURGETTE PARMIGIANO

Voor 6 personen als hoofdgerecht of 8 personen als voorgerecht

Ingrediënten

Tomatensaus:

3 tot 4 eetl. olijfolie

1,5 kilo tomaten uit blik, met een keukenschaar in stukjes geknipt

een schepje suiker

kleine handvol verse basilicumblaadjes, in stukjes gescheurd, of 1 eetl. gedroogde basilicum

zout en versgemalen peper

Schotel:

1 kilo aubergines, bijgesneden, in de lengte in plakken van 1/2 cm dik gesneden

1 kilo courgettes, bijgesneden en in de lengte in plakken van 1/2 cm dik gesneden

olijfolie voor het insmeren

200 g versgeraspte Parmezaanse kaas

500 g mozzarella, in dunne plakjes gesneden

Bereiding

Verhit de olijfolie voor de tomatensaus in een grote koekenpan of hapjespan. Voeg de in stukjes geknipte tomaten toe. Schep er de suiker, basilicum en zout en peper naar smaak door. Laat alles onder af en toe roeren 30 tot 40 minuten op een matig vuur sudderen tot je een dikke saus hebt. Zet weg en laat even afkoelen.

Kwast beide kanten van de plakken aubergine en courgette in met olijfolie. Leg de plakken naast elkaar op een bakplaat en grilleer ze onder een hete grill tot ze aan beide kanten goudgeel zijn. Je kunt de groenten ook op een grillplaat of op de barbecue grilleren. Bestrooi de plakjes groente telkens met wat zout en peper. Je moet de groenten in etappes grilleren, dus neem er de tijd voor. Leg de gegrilde aubergine en courgette apart op 2 schalen.

Schik plakken aubergine in een laag in een ovenschaal van ongeveer 23 x 33 cm. Strijk er wat tomatensaus over. Strooi er wat Parmezaanse kaas over. Schik er dan plakjes mozzarella op. Maak dan een laagje plakjes courgette, gevolg door tomatensaus, Parmezaanse kaas en mozzarella. Wissel de laagjes aubergine en courgettes, tomatensaus en soorten kaas af. Eindig met een laag aubergine, een dun laagje tomatensaus en flink wat Parmezaanse kaas. Zet de ovenschaal ongeveer 40 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven tot de bovenkant mooi gebruind is en langs de randen borrelt. Dit gerecht kan je zowel warm als hoofdgerecht of op kamertemperatuur als voorgerecht opdienen. Geef er bijtgaar gekookte penne bij als je het als hoofdgerecht serveert.

Bon ap!

KIM MACLEAN