Nieuw-Zeeland

Wijnland Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeelandse wijn: ongerept en natuurlijk

Nieuw-Zeeland is een van de Nieuwe Wereld wijnlanden waar moeder natuur een grote rol speelt in de wijnbouw. Waar Frankrijk er eeuwen over heeft gedaan om tot perfecte wijnen te komen, doet Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc in krap dertig jaar tijd al mee met de wereldtop. Wat heeft dit wijnland te bieden?

Lees verder

Geschiedenis

De eerste druiven werden in Nieuw-Zeeland pas in 1819 aangeplant. Tot 1960 stelde de wijnbouw niet zo veel voor. Men dronk meer bier dan wijn en de regering voerde een gematigd alcoholbeleid. Pas sinds 1990 mag er wijn in Nieuw-Zeelandse supermarkten verkocht worden! Nieuw-Zeelandse wijnmakers hebben veel geleerd van hun Australische en Europese collega’s. Inmiddels zijn er ook wijninstituten in Nieuw-Zeeland zelf en hebben wijnmakers relatief grote vrijheid in de wijngaard en wijnkelder. Ondanks dat er steeds meer wijnproducenten komen, zal de wijnproductie laag blijven, simpelweg vanwege het kleine oppervlakte van het land. Nieuw-Zeeland telt zo’n 25.000ha wijngaard.

Nieuw-Zeelandse wijnweetjes

De meest aangeplante druivensoorten zijn sauvignon blanc en chardonnay, gevolgd door pinot noir. Door het relatief koele klimaat zijn de friszure Sauvignon Blanc wijnen uit Nieuw-Zeeland wereldberoemd en geliefd. Alle wijnen die worden geëxporteerd moeten worden getest en krijgen een certificaat.

Nieuw-Zeelandse wijnen bij Gastrovino

Gastrovino heeft voor jou wijnhuis Insight ontdekt en geselecteerd in de beroemde wijnregio Marlborough op het Zuidereiland.