Gestoofd staartstuk

Gestoofd staartstuk

Ingrediënten

800 g staartstuk met een laagje vet er bovenop
1 grote teen knoflook, gepeld en in kleine staafjes gesneden
1 flinke tak verse rozemarijn, in toefjes verdeeld
zout en versgemalen zwarte peper
4 eetl. olijfolie
150 g gehakte ui
250 g plakken geschilde winterwortel
1 stengel bleekselderij, in plakken gesneden
1 kleine prei, in plakjes gesneden
1 dl rode wijn
500 g verse tomaten, gepeld, zaad verwijderd, in stukjes gesneden
bouquet garni van een paar takjes verse tijm, peterselie en 2 laurierbladen
1 tot 1,5 dl bouillon

Bereiding

Dep het staartstuk droog met keukenpapier. Maak met de punt van een scherp mes ondiepe inkepingen in de vetlaag. Stop een stukje knoflook en een toefje rozemarijn in elke inkeping. Bestrooi met zout en versgemalen peper.

Verhit de olijfolie in een ruime, vuurvaste braadslee op middelhoog vuur. Leg het staartstuk met de vetlaag onder in de hete olie. Bak ongeveer 2 minuten tot de vetlaag goudbruin is. Draai het staartstuk om en bak de andere kant ook ongeveer 2 minuten tot het bruin is. Draai het staartstuk weer om, met de vetlaag onder.

Voeg de ui, wortel, bleekselderij en prei toe. Schep de groenten om met de olie en bak alles ongeveer 5 minuten op matig vuur. Giet er de wijn bij en laat die ongeveer 5 minuten inkoken op matig vuur.

Voeg de stukjes tomaat toe en schep ze om met het groetenmengsel. Voeg het bouquet garni toe. Giet wat bouillon over het geheel.

Dek de braadslee af en draai het vuur laag. Laat het staartstuk 40 tot 45 minuten zachtjes sudderen. Draai het vlees elk 15 minuten om. Giet er zo nodig wat extra bouillon over. Het staatstuk moet voor ongeveer de helft in de saus liggen.

Controleer de gaarheid van het vlees door er zachtjes met je duim op te drukken. Voor medium vlees moet het iets meegeven, zonder dat de indruk van je duim achterblijft. Neem het staartstuk uit de pan en leg het op een voorverwarmde schaal. Dek af met aluminiumfolie en laat minstens 5 minuten rusten.

Snijd het vlees in dikke plakken en serveer met de saus en gekookte aardappels.

KIM MACLEAN