Zeebanketsalade

Zeebanketsalade

Ingrediënten

Dressing:

4 eetl. extra vergine olijfolie
3 eetl. vers citroensap
1 theel. geraspte citroenschil
1 teen knoflook, uit de knijper
1 verse rode chilipeper, desgewenst het zaad en de zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
zout naar smaak

Salade:

1 kleine venkelknol
250 g kleine, hele octopus
250 g gepelde rauwe, middelgrote garnalen
200 g schoongemaakte inktvis, in reepjes van circa 5 cm lang gesneden
ongeveer 15 zwarte olijven, doormidden gesneden
3 eetl. gehakte platte peterselie
zout en peper naar smaak
bladen eikenbladsla en radicchio, gewassen en drooggeslingerd
knapperig brood voor het serveren

Bereiding

Klop voor de dressing de olijfolie met het citroensap en geraspte schil, de knoflook en wat zout en de chilipeper in een grote kom door elkaar.

Snijd de venkelknol in de lengte doormidden. Verwijder de lelijke buitenbladen en de taaie stronk in het midden. Snijd de venkel dan met behulp van een foodprocessor of met een vlijmscherp mes in dunne plakjes. Je moet ongeveer 200 g plakjes venkel hebben. Schep deze door de dressing en laat minstens 1 uur marineren. De venkel wordt hierdoor prachtig mals.

Breng een middelgrote pan met water aan de kook. Doe er een paar eetlepels zeezout in. Doe er de kleine, hele octopus in en kook ze 2 minuten. Schep ze met een schuimspaan uit het water en laat ze uitlekken in een vergiet. Snijd ze doormidden en doe ze in de kom met de gemarineerde venkel en dressing.

Breng het water weer aan de kook en doe er nu de garnalen in. Kook de garnalen 1 tot 2 minuten (tot ze felroze worden). Schep ze met de schuimspaan uit het water en laat ze uitlekken in het vergiet. Doe ze in de kom met de octopus en dressing en schep alles goed om.

Schep tenslotte de gehalveerde olijven en de gehakte peterselie door het vismengsel. Proef en breng zo nodig op smaak met zout, peper, olijfolie of citroensap.

Schik de bladen radicchio en eikenbladsla mooi op een dienschaal. Schep er het vismengsel over. Dien op en geef er knapperig brood bij.

Wijn-spijs:
Muscadet Clos du Ferré