Asperges op zijn Italiaans

Asperges op zijn Italiaans

Ingrediënten

12 asperges
200 gram - 250 gram penne pasta
boter
1 sjalot
250 ml groentebouillon
Parmezaanse kaas
half bosje verse peterselie
zeezout
peper

Bereiding

Snij een stukje onderkant van de asperges af en schil de asperges daarna met een fijnschiller twee keer rond. Snij de asperges daarna in kleine stukjes en laat de toppen net iets groter. Snipper alvast de sjalotjes en verwarm de bouillon. Je kunt ter voorbereiding ook alvast de Parmezaanse kaas raspen.

Smelt de boter en fruit de sjalot ongeveer 2 tot 3 minuten. Voeg daarna de asperges toe en bak deze 3 minuten mee. Voeg vervolgens de bouillon toe en laat de asperges zachtjes gaar koken in de bouillon. De toppen van de asperges zijn doorgaans sneller gaar dan de onderkant van de asperges. Als je het idee hebt dat deze gaar zijn, dan kun je deze alvast uit de pan halen.

Als de asperges gaar zijn mogen deze in de staafmixer. Voeg ook de kaas toe en zet het apparaat aan. Binnen een paar seconden heb je een heerlijke aspergesaus. Proef tussendoor even en voeg toe naar smaak. Het is de bedoeling dat de smaak van de asperge overheerst en dat de smaak van de kaas alleen op de achtergrond is te proeven. Eventueel kun je nog wat extra peper toevoegen om de saus extra smaak te geven.

Zet een pan water op het vuur voor het koken van de pasta. Als het water kookt, doe je een eetlepel zeezout in de pan en daarna de pasta. Kook de pasta al dente.

Giet de pasta af en doe deze weer terug in de pan. Doe de aspergesaus bij de pasta samen met de verse peterselie. Roer de pasta nu goed door om te voorkomen dat deze gaat plakken.

Serveer de pasta met asperges in mooie diepe borden en garneer met een beetje peterselie en geraspte Parmezaan.

Wijn-spijs tip:
Firriato Chiaramonte