Gevulde hazelnootmerinque

Gevulde hazelnootmerinque

Ingrediënten

Hazelnootmeringue:

135 g ontvliesde
ongeroosterde hazelnoten
4 grote eiwitten
225 g fijne tafelsuiker
1 theel. vers citroensap
Vanille-extract

Vulling:
1 mango van ongeveer 750 g
300 g verse blauwe bessen
3 dl slagroom
1 zakje vanillesuiker van 8g
poedersuiker voor het bestuiven

Bereiding

Vet 2 ondiepe taartvormen van 22 cm doorsnee licht in met boter. Bekleed de vormen met bakpapier.

Rooster de hazelnoten in een droge anti-aanbak koekenpan op laag vuur tot ze rondom goudgeel zijn. Dit duurt zo’n 3 tot 4 minuten. Neem de noten uit de pan en laat ze afkoelen. Maal 110 g van de hazelnoten in een foodprocessor tot fijn kruim. Hak de overgebleven 25 g fijn, maar niet tot kruim. Zet beide apart weg.

Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht) of 190°C (gewoon).

Klop met een elektrische handmixer de eiwitten tot stijve pieken in een grote, schone kom. Gebruik daarvoor het liefst een koperen kom. Voeg de suiker al kloppend en lepel per lepel toe en klop tot de meringue glanst en stijve pieken vormt. Klop er het citroensap en het vanille-extract door. Spatel er als laatste de fijngemalen hazelnoten door.

Verdeel de meringue over de twee voorbereide taartvormen en strijk de bovenkant glad uit. Zet 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant van de taarten goudgeel en krokant is. Neem ze uit de oven en keer ze meteen voorzichtig over op twee draadroosters. Verwijder het bakpapier. Laat ze volledig afkoelen. Je kunt de meringues een tot twee dagen van tevoren maken. Laat ze in dat geval op de roosters liggen en verpak elke meringue losjes in een plastic zak zodat er genoeg lucht bij is. Bewaar ze op een koele plek, maar niet in de koelkast. Daar worden ze vochtig van.

Schil de mango en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Het schoongemaakte gewicht zal ongeveer 500 g zijn. Doe de blokjes in een kom en schep er losjes de blauwe bessen door.

Klop met een elektrische handmixer de slagroom met het zakje vanillesuiker tot stijve pieken. De slagroom moet echt stevig zijn. Schep ongeveer de helft van het fruitmengsel voorzichtig door driekwart van de stijfgeklopte slagroom. Doe de overgebleven slagroom en het overgebleven fruitmengsel in aparte kommen of schalen. Bewaar die afgedekt in de koelkast.

Leg een meringue op een schaal die in de koelkast past. Bedek met de mango-blauwe-bessenroom. Strooi er de gehakte hazelnoten over. Leg er de tweede meringue op. Zet de taart minstens 3 uur onafgedekt in de koelkast. Hierdoor wordt het geheel wat steviger en makkelijker te snijden. Neem vlak voor het serveren de taart uit de koelkast en zet hem op een mooie taartschaal. Bestrooi royaal met poedersuiker. Garneer de taart met wat fruit en geef er de rest van de slagroom en fruit apart bij.

Wijn-spijs tip:
Moscato d'Asti