Muscadet

Muscadet

 03-12-2015 10:34

Muscadet

De Muscadet wijngaarden liggen zo dicht bij zee dat deze ook wel de wijngaarden van Neptunis worden genoemd. De nabijheid van de zee geeft de wijnen een zilte touch. De beste wijngaarden bevinden zich tussen de Sèvre en de Maine, beide zijrivieren aan het meest westelijke deel van de machtige Loire. De bodem bestaat hier hoofdzakelijk uit leisteen, kalksteen, zandgrond en kiezels. Voor de Muscadet wordt niet zoals door vele wordt gedacht de Muscat-druif gebruikt, maar de Melon de Bourgogne, tot de 18de eeuw veel in de Bourgogne aangeplant, maar daar werd deze druif die goed tegen de kou kan verboden. Omdat de druif erg gevoelig is voor meeldauw en grijze rot plukken veel boeren vroeg, dit vroege (vaak onrijp) plukken geeft zure, harde wijnen. Serieuze wijnboeren, zoals David&Duvallet, die wat meer risico durven te nemen oogsten pas wanneer de druiven het juiste suikergehalte hebben bereikt, waardoor de wijn in harmonie is.

 

Sûr lie

Muscadet die op zijn droesem (lie) rijpt is kwalitatief nog weer een stapje hoger, dan de Muscadet de deze behandeling niet hebben ondergaan. Als in de lente de wijn wordt gebotteld, pas dan ondergaat deze een voorzichtige filtering, om de wijn helder te maken en om de wijn met zo min mogelijk zuurstof in aanraking te laten komen. Deze werkwijze geeft de jonge Muscadet een aangename lichte tinteling mee. Muscadet is door het gebruik van de Melon de Bourgogne het grootste A.O.C. mono cepage wijngebied, de appelation controlée geldt hier al sinds 1936. Een van de regels van de A.O.C. is dat de wijn in de periode van 1 maart tot 30 november volgend op de oogst wordt gefilterd en gebotteld. Officieel beëdigde proevers keuren elk jaar de wijn, pas nu hun goedkeuring mag de wijnmaker de aanduiding Sûr Lie gebruiken.

 

Muscadet en de keuken

Muscadet is breed inzetbaar; als aperitief, in het zonnetje op het terras, maar aan tafel is hij goede maatjes met mosselen, oesters, witvis en kip.

 

A la votre

 

Peter van Mullum, La France in Baarn

Hier naar Muscadet Clos du Ferré