Een frisse wind door Baden!

Een frisse wind door Baden!

 10-11-2015 11:20

Een frisse wind door Baden!

Afgelopen week mocht ik met een aantal bevriende wijnliefhebbers kennis maken met Alexander Laible. Jaarlijks maken we met 8 heren een reis langs diverse wijnproducenten. Dit jaar stonden Elzas en Duitsland op het programma. Het bezoek aan Laible stond al maanden dikgedrukt in het programma, ik ben al jaren groot fan van zijn wijnen.

In alle vroegte reden we vanuit de Elzas door Straatsburg richting Durbach (Baden). Rond kwart over negen worden we allerhartelijkst ontvangen door Alexander. Het valt ons direct op dat alles er zo netjes en verzorgd bij ligt. We zijn waarschijnlijk nog geen 15km de grens over met Frankrijk maar het verschil in levensstijl is duidelijk te zien. We worden ontvangen in een klein winkeltje en direct begeleid richting het proeflokaal. Het is duidelijk: Alexander heeft er zin in. Het is nog geen half tien, maar we kwamen om te proeven dus zullen we ook proeven. Of zoals hij het met zeer veel humor tegen Emilie zegt: ‘Wij zijn hier natuurlijk niet voor de lol, er moet wel gewerkt worden’ als deze nog druk is met zijn notities waardoor het glas nog niet leeg is.

Als 2e zoon van wijnproducent Andreas Laible, was Alexander niet voorbestemd om het bedrijf van zijn vader over te nemen. Terwijl zijn oudere broer verder gaat in het bedrijf, begint Alexander hemelsbreed 2,5km verderop met helemaal niets, dan kennis, passie en wilskracht. Het voordeel is dat hij alles helemaal naar zijn eigen hand kan zetten. Het levert hem na één oogstjaar al de titels ‘Jonge wijnmaker van het jaar’(Gault Millau) en ‘Belofte van het jaar’ (Grand Jury Européen) op. Met speels gemak en zeer veel humor begeleidt hij ons door de proeverij, om ‘pünktlich’ de laatste wijn in te schenken. Was dan echt alles perfect? Nee…….…

Korting hoef je niet van hem te verwachten! Maar neem het hem eens kwalijk, zijn wijnen zijn fantastisch, er is meer vraag dan aanbod, de pers is lyrisch en dat voor iemand die nog geen 10 jaar bezig is. Hij heeft het ruimschoots goedgemaakt met de onvergetelijke proeverij.

Om 12.00uur zitten we met elkaar op het terras van Schloss Staufenberg in Durbach met een prachtig uitzicht over de wijngaarden en Straatsburg. De frisse wind in Baden waait niet alleen door onze haren maar ook door de Duitse wijnindustrie. En dat is een goede zaak, want hou Alexander in de gaten. Dit is/wordt een hele grote!

 

Arjan Rosendaal

 

Commercieel Directeur

Gastrovino

 

Meer informatie wijnhuis Alexander Laible