Een moment van stilte ..............

Een moment van stilte ..............

 31-05-2017 08:00

Wat was ik vanmorgen blij dat de eigenaresse van het appartement gisteren nog een koffiezetapparaat geregeld had. Tijdstip op de iPhone 6:45 uur. Met een lange autorit voor de boeg kunnen we wel een boost gebruiken. Even cafeïne tanken en dan op naar Toscane.

Onderweg naar Tenuta Montecchiesi

Davide en Nico rijden deze route gemiddeld 2x in de week. Dat is goed te merken want het gas gaat ongegeneerd open. Het landschap vliegt aan ons voorbij als we met een anderhalf uur stoppen voor een snel ontbijt. Naast het benzinestation lopen we Eataly, een hippe Italiaanse foodhall, binnen. En we zijn niet alleen. We belanden in een kippenhok vol luidruchtige Italianen die allemaal op de vroege ochtend snakken naar een bakkie pleur. Alsof ze nog niet druk genoeg zijn.

Na een 2de stop is het nog een half uur rijden door het kenmerkende landschap van Toscane naar Tenuta Montecchiesi. Ondanks de prachtig klinkende naam blijkt dit niet meer te zijn dan een oude boerderij met een prachtig stuk vruchtbare grond waar de allerlekkerste druiven onder ideale omstandigheden groeien. Wederom worden we in een ‘comfortabele’ jeep gezet en door de wijngaarden gedirigeerd.

Wijnproeverij Dal Cero

Terwijl de handwerkers zich onder een boom klaarmaken voor een lunch met powernap proeven wij de laatste serie wijnen van Dal Cero. De eerste fles is meteen een daalder waard want wie kan de prachtige Vermentino-Chardonnay weerstaan. Van heinde en verre komen ze naar ons toe rijden om deze wijn met dozen tegelijk in te slaan. Ook op zijn geboortegrond overtuigt de wijn meer dan andere. De rode wijnen zijn nog aan de jonge kant maar laten ondanks dat wel potentie zien. Met name de Selverello Shiraz is een icoonwijn in de dop. Ik prijs onszelf gelukkig met oudere jaargangen die op dit moment perfect op dronk zijn.

Lunch met topwijn

Na deze laatste overzichtsproeverij is het tijd voor de afsluitende lunch. Op nog geen 15 minuten rijden ligt het prachtige middeleeuwse dorpje Cortona. Het dorp telt tegenwoordig meer kerken dan kerkgangers en is met name in de zomermaanden overbevolkt door toeristen. Er is gereserveerd bij Ristorante La Loggetta met uitzicht op Piazza della Republica en het prachtige stadhuis uit de 13de eeuw. We willen in deze schilderachtige omgeving nog niet denken aan het feit dat we over minder dan 5 uur landen op het regenachtige Schiphol.

Laat ons nog even weg dromen in dit beloofde land, genietend van een plank antipasti met heerlijke salami's, proscuitto en pecorino als vooraf begeleid door de befaamde Vermentino-Chardonnay. Als hoofdgerecht komt een steak Fiorentina op tafel en terwijl het water uit mijn mond loopt schenkt de ober hier de Klanis top Shiraz van Dal Cero bij. Het komt niet vaak voor dat ik niets weet te zeggen maar de locatie, het eten en de wijn zijn zo in harmonie dat hier, midden tussen de gezellig drukke Italianen, alleen stilte past ..............

Wordt vervolgd in Winelife...

Aan alles komt een einde, ook aan dit gelukzalig moment. De race tegen de klok is begonnen. Om 16:30 uur worden we op het vliegveld van Florence verwacht. Met nog hogere snelheden dan op de heenweg wordt een weg gebaand door het drukke verkeer van de Italiaanse snelwegen. Ik doe een klein schietgebedje dat deze kamikaze actie niet leidt tot een aanhouding door de Carabinieri want dan zijn we verder van huis.

17:15 uur arriveren we bij het vliegveld en nemen we warm afscheid van deze liefdevolle en bevlogen mensen die heel goed weten wat ze willen, wat ze doen en waar ze voor staan. Deze passie proeven we terug in de wijnen en dat maakt dit wijnhuis zo bijzonder. Na een rumoerige terugvlucht tussen enkele vrijgezellenfeest groepen die de komende dagen de bloemetjes ver van 'Die Mamma’s buiten gaan zetten neem ik afscheid van mijn metgezel. Nu maar hopen dat ze net zo aangestoken is door het Dal Cero virus als wij. Dan levert dit later dit jaar ongetwijfeld een zeer mooie reportage in Winelife op.

Hou ons in de gaten want daar gaan we een zeer aantrekkelijke actie omheen bedenken. Want wie wil er nou niet een keer met Francesca, Nico of Davide op een Veronese terras aan een glas Soave zitten?

Salute!

Arjan Rosendaal

Commercieel Directeur

Gastrovino

Lees hier deel 1: Vlinders in de buik, we zijn verliefd.........