Een break in San Sebastian

Een break in San Sebastian

 21-09-2016 09:01

Wat hou ik van San Sebastian. Perfecte plek voor een korte break. Het is nu de tweede keer dat ik er met mijn gezin ben geweest. En ik hoop nu al op een derde keer. Zoals reisjournalist “Sander Groen” ooit zei: “Gooi Barcelona en Rio de Janeiro, een onbegrijpelijk taaltje en een handvol Michelinsterren in de pan, even roeren en olé, daar heb je Spanje's leukste badplaats én gastronomische hoofdstad: San Sebastian.”

Zes keer eten per dag

Driemaal daags een maaltijd vinden wij al heel wat, maar hier zijn het er liefst zes. En zoals mijn sportcoach zegt: je moet 6 keer per dag eten, dus was ik snel aangepast. De inwoners van San Sebastian eten de hele dag door en dat vind ik heerlijk. Na een paar uur strand even een kroegentocht langs de talloze tentjes in de smalle straatjes van de oude stad. De leukste en voordeligste manier om kennis te maken met de afwisselende keuken van San Sebastián is met pintxos, de Baskische tapasvariant. Ware kunstwerken en de één nog lekkerder dan de ander. Bar Borda Berri is na deze vakantie ons favoriet met heerlijke bordjes risotto, stukjes steak en lekkere inktvis ravioli. Aan de bar bestellen en staand eten tussen de menigte.

Gastronomische hoofdstad

San Sebastian is de gastronomische hoofdstad van Spanje met de grootste Michelinsterrenconcentratie; van alle driesterrenrestaurants van het land staat de helft hier. De nieuwe Baskische keuken trekt culi’s uit heel Europa voor een onvergetelijke culinaire avond. Zet koers naar één van de vele toprestaurants zoals het allerberoemdste sterrenrestaurant van San Sebstián dat wordt gerekend tot de vijftig beste restaurants ter wereld: het driesterrenrestaurant Arzak. Ondanks die drie Michelinsterren - sinds 1989 - staat het restaurant ook bekend om zijn laagdrempeligheid waar de lokale bevolking - rijk en arm - blijft komen.

Wijn en cider

Bij al dat eten hoort ook drinken en daarin zijn de Basken ruim gesorteerd. Pintxos spoel je weg met een zurito, pote of txikito; een minibiertje of een klein glaasje rode of witte wijn. Maar in het Baskenland hoort cider; San Sebastian staat bol van de sidrerías, waar het alcoholische prikappelsap rechtstreeks uit het vat stroomt of met veel gevoel voor theater van grote hoogte in je glas wordt gegoten.

Het geheim van San Sebastian

San Sebastian is niet alleen wereldberoemd als culinaire hoofdstad, maar ook als beeldschone badplaats. Als hoogzomer de temperatuur in de hoofdstad stijgt komen de Madrilenen massaal hier afkoelen. Qua ligging doet San Sebastian erg denken aan Rio de Janeiro. Het strand loopt langs de kogelronde Bahía de la Concha helemaal van de Monte Urgull met een kasteel en Christusbeeld op de top naar de Monte Igeldo, met bovenop een pretpark. Vijf kilometer strandvertier. Heerlijk om hier te sporten. Je ziet ‘s ochtends en eind van de middag veel mensen hardlopen, fietsen, skaten, wandelen en surfen. Ik denk dat dat ook het geheim is, dat de bevolking niet tonnetje rond is.

Het is een drukke stad maar de combinatie van strand, heerlijke wandelroutes, mooie omgeving, het lekkere eten en bijzondere shop-mogelijkheden maakt het allemaal heel relaxt en een plek waar je terug wilt komen. Snel kijken wanneer ik weer een lang weekend vrij heb. ….

Jaqueline Pimenta Loreti

www.pimentaloreti.nl