Wijnreis Italië Cortona

Wijnreis Italië Cortona

 22-09-2019 12:52

De verstandigste onder ons hebben de nodige slaapuren gemaakt terwijl de doorzakkers spijt hebben van het allerlaatste borreltje. We moeten Bologna helaas verlaten maar de meesten nemen zich voor nog een keer terug te komen. De rit naar het zuiden gaat zeer voorspoedig en 2uur later arriveren we op tijd bij Tenuta Montecchiesi. We worden hartelijk ontvangen door Francesca, Nico. Davide (de wijnmaker) had helaas belangrijke oogst verplichtingen in Verona waardoor hij niet aanwezig kon zijn. Zijn honneurs werden waargenomen door Mama. De dorst wordt gelest met een verfrissend glas Vermentino-Chardonnay. Al jaren een van de best verkopende witte wijnen uit ons assortiment. We verkopen deze wijn met veel plezier en zijn telkens weer verrast over de absolute topkwaliteit

De temperatuur is perfect voor een wandeling door de wijngaarden. Francesca heeft voor ons midden tussen de druiven een antipasti tafel neer laten zetten met een aantal dubbele magnums Miraly rosé. Iedereen waant zich op een filmset en geniet met volle teugen. Maar voor niets gaat alleen de zon op dus zal er gewerkt moeten worden. Onder begeleiding van Nico mogen een aantal personen helpen met het oogsten van de allerbeste Shiraz druiven.

Omdat het gisteren nog geregend heeft lunchen we niet in de wijngaarden maar worden we meegenomen naar het schilderachtige stadje Cortona. Op het centrale plein lunchen we in een middeleeuwse setting samen met de familie. In de bus hebben we een lied geoefend die wij speciaal voor Dal Cero geschreven hebben. Met luide stem en gebrekkig Italiaans zetten we het dorp op zijn kop. Als we na de lunch met 30 kleurrijke parasolletjes op de trap staan worden we uitgebreid gefotografeerd. De sfeer is uitgelaten en gezellig. Onze samenwerking was al uniek maar hiermee bezegelen we wel onze intense relatie.

Veel tijd om bij te komen is er niet. Simone Capecci uit de Marken is speciaal naar ons toegekomen om een masterclass over zijn wijnen te verzorgen. Ook voor Simone geldt dat hij eigenlijk niet bij de druiven weg kan. Iedere dag in de oogsttijd is belangrijk dus voelen we ons zeer vereerd.

Na het sublieme van Dal Cero, krijgen we de finesse van Simone Capecci. Wat een zuivere en frisse wijnen. Vol trots ziet hij dat wij in vervoering raken van elke wijn die we proeven. De setting is fantastisch en ondanks dat de akoestiek wat minder is hangt iedereen aan de lippen van de exportmanager Edda die het verhaal zeer duidelijk en vol overgave staat te vertellen. Goede wijn maken is een vak, voeg je hier extra elementen als passie, visie en talent aan toe dan krijg je Simone Capecci wijnen. Dit is een ongrijpbaar fenomeen maar deze X-factor zorgt ervoor dat mensen speciaal naar je toe komen rijden.

We sluiten de dag af met een diner waarbij we op traditionele wijze de nieuwkomers verwelkomen. Dit gaat gepaard met heel veel lach, zang en wijn. Simone moet morgenochtend vroeg weer in de wijngaard zijn dus nemen we iets over elven afscheid van elkaar. Ik kijk er nu al naar uit om weer een keer terug te gaan naar de prachtige plek in de Marken waar onze samenwerking begon.

Het was een memorabele dag met twee absolute pareltjes uit ons assortiment. De reis is nu al geslaagd en dan hebben we nog drie wijnhuizen te gaan.

Salute

Arjan Rosendaal

Algemeen Directeur

Gastrovino

Klik HIER voor deel 1: Bologna

Klik HIER voor deel 3: Chianti

Klik HIER voor deel 4: Bolgheri