Kim's wijn-spijs combinatie juni

Kim's wijn-spijs combinatie juni

 01-06-2018 08:02

CLOUD BREAK CHARDONNAY

Californië, “The Golden State”. Beroemd op zijn prachtige landschap, mooie weer, surfers, eten en last but not least, zijn wijn. Deze heerlijke Cloud Break Chardonnay is een sprekend voorbeeld van waarom Californische wijnen al lang in de lift zitten. Deze wijn is lichtgoud van kleur met een zweempje groen. Hij ruikt direct fris en fruitig. De eerste smaak is citrus, maar zeker niet zuur. Daarna volgen tropische vruchten, vanille en boter. Een mooie mondvullende witte wijn.

Ik wilde eerst de typisch Californische krabkoekjes maken, maar verse krab is zo moeilijk te vinden en ook zo duur dat ik er gerookte makreel voor in de plaats gebruikte. Veel beter! De rooksmaak van de makreel versterkt de citrussmaak van de wijn. De licht scherpe tartaarsaus vormt een prachtig contrast met de wat mollige botersmaak van de wijn. Samen zorgen de smaken van de koekjes, saus en wijn voor een stralende Beach Boys harmonie. Calfornia dreaming!

CALIFORNISCHE VISKOEKJES

Voor 12 tot 14 viskoekjes

Ingrediënten

500 g gerookte makreelfilet, in kleine stukjes getrokken

1 eetl. geraspte citroenschil

2 eetl. citroensap

500 g warme aardappelpuree

4 eierdooiers

1 eetl. Dijonmosterd

Flinke snuf chilipeper

Zout en peper naar smaak

Arachideolie voor het bakken

Tartaarsaus en partjes citroen voor het serveren

TARTAARSAUS

3 hardgekookte eierdooiers, op kamertemperatuur

circa 2 dl arachideolie

1 eetl. citroensap

20 g fijngehakte ui, kort in kokend water geblancheerd, even onder de koude kraan en dan goed uitgelekt

3 eetl. mayonaise

bolle eetl. gesnipperde bieslook

zout en versgemalen peper naar smaak

Bereiding:

Maak eerst de viskoekjes. Kijk goed na of alle graatjes van de makreel verwijderd zijn. Doe de stukjes vis in een kom en schep er de geraspte citroenschil en het sap door. Zet weg.

Doe de nog warme aardappelpuree in een grote kom. Voeg de dooiers, mosterd, chilipeper en zout en peper naar smaak toe. Meng goed. Schep er dan de stukjes makreel door. Proef en breng zonodig op smaak met extra citroensap en of zout en peper.

Zet een kom met koud water klaar om er je handen af en toe in te dopen. Zo wordt het vormen van de viskoekjes een stuk makkelijker. Neem telkens 4 tot 5 eetlepels (zo’n 75 tot 80 g) van het vismengsel en vorm er een koekje van zo’n 12 mm dik van. Leg ze naast elkaar op een met bakpapier beklede schaal of bakplaat en zet even in de koelkast terwijl je de Tartaarsaus maakt.

Doe voor de tartaarsaus de hardgekookte dooiers in een kom en stamp ze met een vijzel of vork tot een gladde pasta. Giet er al kloppend met een garde heel geleidelijk de olie in een dun straaltje bij. Klop er dan het citroensap en wat zout en peper door. Schep er als laatste de geblancheerde ui, mayonaise en bieslook door. Proef en breng zonodig op smaak met extra citroensap en of zout en peper. Ga dan de viskoekjes bakken.

Verhit 2 tot 3 eetlepels arachideolie in een grote anti-aanbak koekenpan op middelhoog vuur. Leg een aantal viskoekjes naast elkaar in de hete olie (je zult de koekjes in porties moeten bakken). Bak ze ongeveer 3 minuten aan elke kant tot ze mooi goudbruin zijn. Leg de gebakken koekjes naast elkaar op een met keukenpapier beklede schaal. Bak de rest van de viskoekjes net zo.

Dien op en geef er partjes citroen en de tartaarsaus bij.

Enjoy!

Bon ap!

KIM MACLEAN

CLOUD BREAK CHARDONNAY HIER bestellen