Wijnreis Duitsland deel 3: Klasse wijnen uit Mergelland!

Wijnreis Duitsland deel 3: Klasse wijnen uit Mergelland!

 12-07-2018 07:30

DEEL 3: Klasse wijnen uit Mergelland.

Klokslag 7.00uur staan we met onze renschoenen aan op de binnenplaats van onze bed and breakfast. Het zonnetje schijnt, er waait een klein verfrissend briesje en het enthousiasme om het vergiste druivensap eruit te lopen is groot.

Na 45 minuten ups en downs door het Duitse landschap zijn we terug en maken we ons klaar voor een meer dan uitstekend ontbijt. We zijn ervan overtuigd dat dit het beste ontbijt sinds jaren is. In combinatie met de goede kamer en de scherpe prijs is Sigrid Kaul een adres om aan te bevelen.

Een warm welkom

We zijn er al diverse keren geweest maar het verveelt nooit. Het ontvangst bij Weingut Lorenz is warm en de proeverij een succes. Ülrich zit er ontspannen bij ondanks dat hij gisteravond laat thuis was van een vrijgezellenfeest. Terwijl we middenin de proeverij zitten komt ook zijn vrouw Johanna nog even kijken. Zij nodigt ons meteen uit voor hun eigen Weinrock festival. Dit wijn en muziek evenement organiseren zij jaarlijks in hun achtertuin. We zijn nog aan het bijkomen van de vorige keer maar nemen de uitnodiging met veel plezier in ontvangst. Met een grote glimlach ziet Ülrich hoe wij bezig zijn om de gekochte dozen in de auto te proppen. Het pas weer allemaal op de laatste centimeter en dan hebben we nog 1 wijnhuis te gaan.

Klasse wijnen uit Mergelland

Sinds kort is Nederland een officieel wijngebied rijker. Mergelland in Zuid-Limburg is de laatste bestemming van onze 4 daagse wijntrip. Voordat we in Maastricht aankomen halen we voor de BBQ van vanavond het vlees bij een prachtige ambachtelijke slager waar nog zelf geslacht wordt en brengen dit naar ons Bed & Breakfast. De eigenaresse denkt waarschijnlijk dat ze met een paar opgeschoten jongelui te maken heeft want we krijgen het buitenverblijf helemaal achterin in ver weg van de andere gasten. Prima, want pottenkijkers zijn niet gewenst bij onze BBQ wijn en voetbal avond.

Je moet het zelf een keer meemaken want het blijft een vreemd fenomeen. Het ene moment rij je nog door de straatjes van Maastricht, het andere moment, na een paar honderd meter klimmen, sta je in een totaal andere wereld. De oude hoeve staat prachtig bovenop de Louwberg met een adembenemend uitzicht op Maastricht. De Apostelhoeve is een van de mooiste wijnhuizen van Nederland en na een 2 uur praten met wijnmaker Matthieu weet je waarom.

Het enthousiasme, de passie en de tomeloze inzet om een prachtig en kwaliteitsproduct neer te zetten zie je terug in zijn hele houding. Nog nooit hebben we in zo’n korte tijd zoveel geleerd over druiven, terroir, oogstomstandigheden en bewaarpotentie. Want een riesling binnen een jaar drinken staat voor Matthieu gelijk aan kindermoord. Om zijn argumenten kracht bij te zetten haalt hij uit zijn privé collectie een Apostelhoeve Riesling uit 2008. Een sensatie voor de neus een traktatie voor de smaakpupillen. We kunnen niets anders doen dan hem gelijk geven. We dalen met een hele grote glimlach af naar de realiteit.

Bonte avond

Terug bij onze Bed& Breakfast genieten we de rest van de avond van onze bonte verzameling aan gescoorde wijnen begeleidt door vis en vlees van de BBQ. Onder het genot van een boeiende voetbalwedstrijd praten, lachen en discussiëren we tot de late uurtjes. Het jaarlijkse mannenuitje is hiermee bijna ten einde.

De volgende morgen vertrekken we na een lekker ontbijt naar de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. Hier besef je pas dat heel veel jonge mannen hun leven verloren hebben voor een land en volk waar ze misschien nog nooit van gehoord hadden. Mede door deze heldhaftige kerels kunnen wij nu deze prachtige reizen maken. We tellen onze zegeningen op weg naar huis en dromen alweer stiekem van een volgend hoofdstuk met mooie avonturen.

Maar eerst thuis de wijnen opruimen en samen met moeders de vrouw in de tuin een mooie fles wijn opentrekken…..

Proost!

Arjan Rosendaal

Commercieel Directeur

Gastrovino

Klik HIER voor deel 1: Ze kunnen beter wijn maken dan voetballen!

Klik HIER voor deel 2: Een kijkje in de keuken!