Kim's wijn-spijs combinatie oktober

Kim's wijn-spijs combinatie oktober

ALLEGRANZA MONASTRELL

De wijn voor de maand oktober is de Allegranza uit de Jumilla-wijnstreek in het oosten van Spanje. Deze intens fruitige wijn maken ze voor 100% van Monastrell-druiven. Sommigen zullen deze druif beter kennen onder zijn Franse naam Mourvèdre.

De wijn is mooi robijnrood. De geur is zoet en heeft iets van gedroogde vijgen. De smaak is lichtzoet met accenten van zwarte kersen, pruimen en zwarte bessen. Deze wijn dankt zijn zoet aan de late oogst, die pas in november plaatsvindt. De extra weken zon leveren niet alleen extra suikers op, maar ook een alcoholpercentage van wel 14%!

Ik raad je aan om deze wijn voor het serveren een paar uur in de koelkast te zetten. Dat kan hij makkelijk hebben en je drinkplezier wordt er alleen maar groter van. Schenk de wijn in grote glazen zodat je hem kunt walsen en daarna de heerlijke geur diep opsnuiven.

Bij deze wijn stel ik mijn versie van een traditioneel Spaans vleesgerecht (Carne de cerdo en adobo) voor. Oorspronkelijk was dit een bekend recept voor het inmaken van vlees in tijden van ver voor het bestaan van de koelkast. Ik heb er een hedendaagse twist aan gegeven.

Eerst laat je het vlees in een marinade van citrus en specerijen marineren. De marinade wordt later de basis van je saus. De citrussmaken contrasteren met het natuurlijke zoet van de druif. De rookachtige smaak van de kaneel en de aardse smaak van de komijn gaan spannend samen met de wijn. Gestoomde spinazie en aardappelpuree gemaakt met boter en olijfolie zijn beide perfecte partners voor het vlees.

Met dit gerecht en deze wijn kan je jezelf troosten met de gedachte dat de zomer nu weliswaar echt voorbij is, maar dat de herfst ook volop heerlijks heeft te bieden.

IBERICO KOTELETJES MET CITRUS EN SPECERIJEN

Voor 4 personen als hoofdgerecht

Ingrediënten

4 Iberico koteletjes, elk zo’n 150 g

olijfolie voor het bakken

Ingrediënten voor de marinade:

½ eetl. gemalen komijn

½ theel. gemalen kaneel

2 takjes verse oregano, blaadjes van de steeltjes gerist

1 teen knoflook, gepeld en uit de knijper

zout en versgemalen peper

de geraspte schil van 1 citroen

1 eetl. citroensap

1 dl. versgeperst sinaasappelsap

1 eetl. olijfolie

Bereiding:

Doe de ingrediënten voor de marinade in een glazen schaal waar de koteletjes naast elkaar in passen. Leg er de koteletjes in, dek de schaal af en zet hem 4 tot 6 uur in de koelkast.

Neem de koteletjes uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier. Zo voorkom je dat je tijdens het bakken onder de spetters komt! Verhit wat olijfolie in een ruime, zware koekenpan op middelhoog vuur. De hoeveelheid olie hangt af van wat voor soort pan je gebruikt. Voor een roestvrijstalen pan heb je wat meer olie nodig dan voor een anti-aanbakpan.

Leg de koteletjes naast elkaar in de pan en bak ze ongeveer 2 minuten aan elke kant tot ze mooi bruin zijn. Giet er de marinade over, draai het vuur laag en leg het deksel op de pan.

Laat het vlees nog 2 tot 3 minuten zachtjes bakken tot het net gaar is. Doe het vlees op voorverwarmde borden. Laat de marinade 1 of 2 minuten inkoken. Schep de saus over het vlees en dien op.

Bon ap!

KIM MACLEAN