Vina Costeira is opgericht in 1968 en behoort tot de grootste wijnproducenten van de streek Galicië. Met 60 ha aan wijngaarden worden van inheemse druivenrassen godello, treixadura, albariño, sousón en mencia unieke wijnen geproduceerd. Het in stand houden van tradities is een belangrijke pijler voor dit wijndomein en gaat hand in hand samen met het gebruik van moderne productiemethoden.
Viña Costeira is geen familiebedrijf, maar een coöperatie. Groot? In deze streek wel, maar als je kijkt naar wijnbedrijven in andere streken van Spanje, dan zijn zij niet meer dan een kaboutertje. Costeira koopt druiven in van meer dan vierhonderd verschillende wijnboeren. Allemaal familiebedrijven, met voornamelijk tweede of derde generatie wijngaardeniers. De meeste wijngaarden zijn piepklein, omdat ze al een paar keer zijn geërfd. Dan wordt de wijngaard telkens gesplitst om eerlijk te verdelen tussen de kinderen, en die verdelen het weer onder hun kinderen. Groot voordeel van zo’n lappendeken aan wijngaarden: al het werk wordt met de hand gedaan, want een tractor heeft bijna niemand en dat loont ook nauwelijks de moeite. Veel mensen doen de wijngaard naast het ‘gewone’ werk. In het weekend komen ze naar de vallei om voor de druivenstokken te zorgen. Elk jaar vallen er een stuk of tien wijngaarden uit; de eigenaren gaan liever wat anders doen in hun weekend dan snoeien en plukken. Daarom planten Costeira nu ook extra eigen wijngaarden aan.