Champagne Veuve Fourny & Fils

Het boutique Champagnehuis Veuve Fourny et Fils bestaat al sinds 1856 en produceert champagnes gemaakt van eigen druiven. En hoe!

Bijzonder erfenis
Ze waren pas negen en tien jaar oud toen ze hun vader verloren. Ze werden naar een kostschool gestuurd, want, zo vertelt Charles, maman – de veuve, weduwe, van Veuve Fourny et Fils – had een bedrijf te runnen. Als gastvrouw is ze nog steeds betrokken bij het bedrijf, dat nu zo’n 250.000 flessen per jaar produceert. Hun moeder heeft ze nooit verplicht de champagne-business in te gaan, maar bloed kruipt waar het niet gaan kan, want uiteindelijk runnen de broers nu al 28 jaar samen het bedrijf. Van grootvader Albert, zijn zoon Roger en hun moeder erfden de broers zowel de knowhow als de oude wijngaarden, waaronder de Clos Faubourg Notre-Dame. Een clos (ommuurde wijngaard) met een uitzonderlijk terroir, die slechts 0,29 hectare meet en waarop 60 jaar oude chardonnay-stokken staan. Van dit kleine perceeltje wordt de gelijknamige cuvée gemaakt; een zeldzame en gewilde fles Blanc de Blancs uit een enkel jaargang (millésimé genaamd). Ze maken er een kleine duizend flessen per jaar van, mits het oogstjaar dit toelaat.

Wijngaarden
De druiven staan voornamelijk aangeplant in Vertus, een Premier Cru-gemeente in de Côte des Blancs. Hier bevindt zich meer dan 500 hectare aan wijngaarden, waarvan de broers ongeveer 30 hectare bezitten. De bodem is er heel kalkrijk. Die kalkrijke bodem, gecombineerd met drie verschillende blootstellingen aan de zon (oost, zuid en zuidoost) en meer dan 40 jaar oude wijnstokken, levert de kenmerkende elegante, frisse en spatzuivere champagnes op die de broers maken.

Champagne bij het eten
De champagnes van Veuve Fourny blinken uit in frisheid en zijn echte eetlust-opwekkers. Meer dan dat: je kunt er prima bij eten! Dat champagne veel meer is dan een feestwijn of aperitief, weten ze nergens beter dan hier. Met de verschillende champagnestijlen, van ultra droog tot mierzoet, kun je aan tafel alle kanten op. ‘Als er geen wijn bij past, neem dan champagne’, zeggen sommeliers vaak. Tuurlijk, oesters en champagne is altijd goed. Maar juist ook vette(re) gerechten als foie gras, vis in beurre blancsaus en Franse frietjes combineren perfect met champagne. Het zuurgehalte van de wijn snijdt lekker door het zout en het vetgehalte heen.

Bestel deze schitterende champagne online


Alle wijnhuizen