Pittig, romig
en een tikkie ondeugend—deze tagliatelle met ‘nduja, ricottacrème en guanciale
is alles wat je wil op een bord. 100% Italiaans comfort food.
Ingrediënten
(2 personen):
- 200 gram (verse) tagliatelle
- 1 sjalot, fijngesnipperd
- 1 el olijfolie
- 75 g ‘nduja (pittige smeerbare
worst uit Calabrië)
- 100 ml tomatenpassata
- 50 ml kookroom of een scheutje melk
- 100 g ricotta
- 1 el citroensap
- 1 el melk of room (voor de
smeuïgheid)
- 50 g guanciale (Italiaans
wangspek), in reepjes of blokjes
- Geraspte Parmezaan
- Verse bieslook, fijngehakt
Zo maak je het:
- Meng de ricotta met het citroensap, een
beetje melk of room tot het glad en net vloeibaar is om te kunnen ‘drizzlen’.
Breng op smaak met zout en peper. Doe in een spuitzak of knijpzak.
- Bak de guanciale in een droge koekenpan op
laag vuur uit tot goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Fruit de sjalot glazig in olijfolie. Voeg de
‘nduja toe en laat zachtjes smelten. Voeg tomatenpassata toe, laat even
pruttelen en meng er op het einde de room door. Breng op smaak met peper.
- Kook de tagliatelle in gezouten water (±2
min voor verse pasta). Giet af (bewaar een beetje kookvocht) en meng
direct door de ‘nduja-saus.
- Leg de tagliatelle op het bord, drizzle de
ricottacrème erover, strooi de krokante guanciale en wat Parmezaan en bieslook
eroverheen.
Wijn-tip:
Dal Cero Preziosaterra
Vol sappig & kruidig
Alle recepten