PASTA
ALL'AMATRICIANA
Soms zit
perfectie in de eenvoud, en deze Pasta all’Amatriciana is daar het ultieme
voorbeeld van. Met de volle, hartige smaak van guanciale, een vleugje pit van
rode peper en een romige laag Parmezaanse kaas krijgt dit gerecht een eigen
twist die je gegarandeerd doet watertanden. Een klassieker uit Lazio, maar met
een persoonlijke touch – heerlijk, snel en simpel. Buon appetito!
Ingrediënten (4 personen):
- 400
g pasta (bijvoorbeeld bucatini, spaghetti of rigatoni)
- 150
g guanciale (in reepjes of blokjes)
- 400
g gepelde tomaten (blik) of passata
- Scheutje
olijfolie met peperoncino
- 50 g
Parmezaanse kaas (geraspt)
- 2 el
olijfolie
- Peper
en zout naar smaak
Zo maak je het:
- Breng
een grote pan gezouten water aan de kook en kook de pasta al dente volgens
de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, maar bewaar een kopje van het
kookvocht.
- Verhit
de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de guanciale
toe en bak deze uit tot hij goudbruin en krokant is. Schep de guanciale
uit de pan en laat het bakvet in de pan.
- Maak
de saus. Voeg de passata en een scheutje olijfolie met peper toe. Laat de
saus 10-15 minuten zachtjes pruttelen tot hij iets indikt. Breng op smaak
met peper (en eventueel zout, maar wees voorzichtig: de guanciale en
Parmezaanse kaas zijn al zoutig).
- Voeg
de krokante guanciale toe aan de saus en roer door. Doe de gekookte pasta
in de pan en meng alles goed. Voeg indien nodig een scheutje van het
kookvocht toe om de saus wat smeuïger te maken.
- Verdeel
de pasta over de borden en bestrooi royaal met geraspte Parmezaanse kaas.
Voeg eventueel nog een beetje zwarte peper toe voor extra smaak.
Wijn-tip: Dal Cero Sangiovese
Alle recepten