Pasta all'Amatriciana


PASTA ALL'AMATRICIANA

Soms zit perfectie in de eenvoud, en deze Pasta all’Amatriciana is daar het ultieme voorbeeld van. Met de volle, hartige smaak van guanciale, een vleugje pit van rode peper en een romige laag Parmezaanse kaas krijgt dit gerecht een eigen twist die je gegarandeerd doet watertanden. Een klassieker uit Lazio, maar met een persoonlijke touch – heerlijk, snel en simpel. Buon appetito!

Ingrediënten (4 personen):

  • 400 g pasta (bijvoorbeeld bucatini, spaghetti of rigatoni)
  • 150 g guanciale (in reepjes of blokjes)
  • 400 g gepelde tomaten (blik) of passata
  • Scheutje olijfolie met peperoncino
  • 50 g Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 2 el olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Zo maak je het:

  1. Breng een grote pan gezouten water aan de kook en kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, maar bewaar een kopje van het kookvocht.
  2. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de guanciale toe en bak deze uit tot hij goudbruin en krokant is. Schep de guanciale uit de pan en laat het bakvet in de pan.
  3. Maak de saus. Voeg de passata en een scheutje olijfolie met peper toe. Laat de saus 10-15 minuten zachtjes pruttelen tot hij iets indikt. Breng op smaak met peper (en eventueel zout, maar wees voorzichtig: de guanciale en Parmezaanse kaas zijn al zoutig).
  4. Voeg de krokante guanciale toe aan de saus en roer door. Doe de gekookte pasta in de pan en meng alles goed. Voeg indien nodig een scheutje van het kookvocht toe om de saus wat smeuïger te maken.
  5. Verdeel de pasta over de borden en bestrooi royaal met geraspte Parmezaanse kaas. Voeg eventueel nog een beetje zwarte peper toe voor extra smaak.

Wijn-tip: Dal Cero Sangiovese


Alle recepten

|Pasta