Asperges gebakken in anjovisboter
Nieuw seizoen, nieuwe smaken! Ontdek de eenvoudigeelegantie van verse asperges in combinatie met een ansjovisboter. Eenvoudig, smaakvol en perfect passend bij de lente. Eet deze in combinatie met de Gastrovino aspergewijn & ham.
𝐈𝐍𝐆𝐑𝐄𝐃𝐈𝐄𝐍𝐓𝐄𝐍
- 6 witte of groene asperges, geschild
- 5 ansjovisfilets van Salanort
- 150 g gesneden gekookte beenham
- 50g (ongezouten) roomboter
- 2 zacht/medium gekookte eitjes
- Theelepel kappertjes
- Scheut olijfolie
- Peper, zout
Voor de vinaigrette:
- 6 el olijfolie
- 2 el wijnazijn
- 1 theelepel mosterd
- 1 klein sjalotje
- 1 klein handje kervel (of peterselie)
𝐙𝐎 𝐌𝐀𝐀𝐊 𝐉𝐄 𝐇𝐄𝐓:
1. Hak voor de vinaigrette het sjalotje en de kervel fijn. Doe het sjalotje in een kom en roer er de olijfolie, azijn, en mosterd doorheen. Meng de kervel erdoor en voeg peper en zout toe naar smaak.
2. Smelt voor de asperges een klontje boter en een scheut olijfolie in de pan op middelhoog vuur. Voeg de ansjovisfilets toe, breek ze met een houten lepel in stukjes en roer enkele minuten totdat ze in kleine stukjes uit elkaar vallen.
3. Snijd het houterige uiteinde van de asperges af. Schil en blancheer de witte variant. Voeg de asperges toe aan de pan met ansjovisboter, kruid met zwarte peper en een klein beetje zout (aangezien ansjovis al zout is). Bak in ongeveer 5-10 minuten (afhankelijk van de dikte) krokant en draai halverwege om, zodat alle kanten een kleurtje krijgen.
4. Leg de asperges op een schaal, verdeel de eitjes en beenham erover. Werk af met de vinaigrette, extra kervelplukjes en kappertjes. Geef alles nog een draai van de pepermolen en strooi een beetje zout op de eitjes.
🍷 Wijn-tip: Saint Michael Eppan Schulthaus Pinot Bianco
Alle recepten