WIJNACTIES JUNI | Wijndeal en Super Sauvignon Blanc

WIJNDEAL | COMTE DE MORLIÈRES GSM
NIEUW in ons assortiment: Comte de Morlières G.S.M. Reserve. Een blend van Grenache, Syrah en Mourvèdre uit het Franse Pays d’Oc. De 8-10 maanden houtrijping geven deze wijn een zachte en ronde structuur, met tonen van gedroogde pruim, cacao, vanille en kers. Wij drinken deze wijn het liefst bij een (pastrami)burger. Wil jij deze combinatie ook proeven? Kom voor de fles naar de winkel en krijg het recept gratis mee! Maak nu extra voordelig kennis met de Comte de Morlières G.S.M. Reserve: van € 9,95 voor € 8,95 per fles.

Super Sauvignon Blanc
In de top 10 van de meest aangeplante druiven wereldwijd. En dat begrijpen wij: deze knisperende, frisse witte wijn is precies wat je wilt op een zonnige lente- en zomerdag. Maar eigenlijk smaakt een glas sauvignon blanc altijd goed. Geliefde onder de beginnende wijndrinker, maar door zijn vele mogelijkheden ook bij de wijnkenner. Wij zoomen wat dieper in op deze populaire druif.

Houdt van de hele wereld
Vanuit het thuisland Frankrijk reist de Sauvignon Blanc de hele wereld over. Naast de beroemde Sauvignon-gebieden als Sancerre in de Loire, dankt ook Marlborough in Nieuw-Zeeland zijn status aan deze druif. Oorspronkelijk komt de Sauvignon Blanc uit Bordeaux. Hier krijg de druif zijn naam, afgeleid van het Franse woord ‘sauvage’ wat ‘wild’ betekent. Waarom deze naam? De druif groeide als onkruid door de Bordeaux regio. Toch zagen de wijnboeren wel wat in deze druif, in combinatie met andere druivenrassen. Wijnbouwers in de Loire zagen wel de potentie in de Sauvignon Blanc als individuele druif. En zo werd een van de beroemdste wijnen geboren: de Sancerre, naar de regio in het Franse Loire gebied. Vanuit Frankrijk waaide de populariteit over naar de rest van de wereld. Denk aan Chili, Italië, Spanje, Australië, maar ook vooral Nieuw-Zeeland. Met ruim 20.000 hectare aan druivenplanten kent de druif in Nieuw-Zeeland zijn grootste populariteit. Er komen fantastische Sauvignons uit de warmere Nieuwe- Wereld landen, bijvoorbeeld ook uit Chili. Hier staan de druiven in de ‘cool climate’ gebieden aangeplant. De wijngaarden liggen op grote hoogte, waar de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groot zijn. Zo behoudt de Sauvignon Blanc zijn frisheid, maar ontwikkelt de druif ook tropische tonen.

Gevarieerd smaakprofiel
Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar je kunt zeggen dat je een Sauvignon Blanc kunt herkennen aan zijn superfrisse smaak. Droog, geurig met veel frisse zuren. Wijn waarvan het water je in de mond loopt. De vaak uitbundige aroma’s variëren van groene appel tot rijpe perzik. Het belangrijkste verschil tussen Sauvignons uit een koel en een warm gebied proef je in de rijpheid van het fruit. Hoe warmer het klimaat, hoe rijper het fruit. In een koel klimaat voeren tonen van appel de boventoon. Hoe warmer het wordt, des te meer dit verschuift naar passievrucht en perzik. Een voorbeeld: Sauvignons Blancs uit de Loire zijn licht en elegant van smaak, terwijl een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland hetzelfde sappige fruit heeft, maar met een veel intensere smaak. De Sauvignon Blanc wordt gezien als een geschikte wijn voor de beginnende wijnproevers. Je proeft duidelijk bepaalde smaken, de wijn is fris, licht, elegant en niet te complex.

Wat eet je bij een Sauvignon Blanc?
Door de veelzijdigheid van de Sauvignon Blanc past deze wijn bij veel gerechten. Bij diverse vegetarische gerechten, zilte gerechten als mosselen, of bij gerechten met een hogere zuurgraad zoals geitenkaas en tomaat. Heb je een Sauvignon Blanc uit Nieuw- Zeeland, kan deze wijn ook met gemak sterk gekruide gerechten aan. Toch liever een vleesgerecht? Ga dan voor kip of kalkoen. Maar je kunt de Sauvignon Blanc ook zonder problemen schenken bij de borrel. Voor iedereen is met een Sauvignon Blanc een geschikte combinatie te vinden!

Sauvignon Blancs om te proberen

Haras de Pirque Albaclara Sauvignon Blanc| Leyda Valley, Chili: Een fruitige en frisse smaak, delicate aroma’s van grapefruit, mandarijn en groene kruiden en een fijne zuurgraad. Heerlijk bij gegrilde witvis, oesters, salades, verschillende groentes en verse kazen.

Just Fiou Sauvinon Blanc | Loire, Frankrijk: Perfect in balans, delicaat steenfruit met steeds nieuwe facetten in de smaak.Schenk deze wijn bij schaalen schelpdieren, geitenkaas, gastronomische visgerechten.

Domaine Sauger Cheverny Blanc | Loire, Frankrijk: De fantastische samenstelling van druiven zorgt voor een prachtige balans in souplesse, frisheid en mineraliteit. Lekker bij fruits de mer, asperges, witvis.

Rapaura Springs Sauvignon Blanc | Marlborough, Nieuw-Zeeland: Frisse en levendige wijn met stuivende aroma’s van citrus, groene appel, mango en een frisse afdronk.Nr. 41 in de ‘Top 100 Wines of 2021’


Al het nieuws