In Portugal en Spanje is ingeblikte vis tot ware kunst verheven. Mooie visjes die langzaam Worden gegaard en met de hand in prachtige blikjes worden toegedekt. Fijn om op voorraad te hebben. In een handomdraai zet je er een lekkere salade, pasta of borrelhap mee op tafel.
Om maar direct met de deur in huis te vallen: vis uit blik is gezond! In principe maakt het niet uit hoe je vis koopt: vers, uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Duurzame vis in blik past dus perfect in een verantwoord en gezond voedingspatroon. Neem bijvoorbeeld makreel uit blik; deze ‘vettere’ vis zit vol Omega 3-vetzuren. Met de vis in blik die op een duurzame manier wordt gevangen, zet jij gegarandeerd een gerecht op tafel dat gezond én lekker is. Want die kleine visjes uit die gezellige blikjes zitten echt vol smaak. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Pinhais | Traditie en kwaliteit
Dat zijn de fundamentele van Conservas
Pinhais&Co. Opgericht in 1920, om vanaf dat
moment trouw te blijven aan een unieke traditionele
manier van inblikken. Er is één ding nooit veranderd
in die ruim 100 jaar: garantie op de hoogste kwaliteit
& smaak van de producten. In het centrum van
Matosinhos, een havenstad bij Porto, werkt Pinhias
dag in dag uit aan het doel om “de beste ingeblikte
sardines ter wereld” te produceren. Hier ligt dan ook
de focus op bij Pinhais, samen met de ingeblikte
makreel. Om dit doel te bereiken kopen ze iedere
dag de meest verse vis in de haven, uiteraard
duurzaam gevangen. Vanuit hier duiken ze direct
de pekel in, om hun oorspronkelijke eigenschappen
en versheid uit de zee te behouden. Vervolgens
wordt elke
sardine één
voor één
met de hand
geselecteerd,
gesneden en
gekookt in een
stoomoven. Door hierbij volgens het traditionele proces
te werken, behoudt de vis al zijn originele
eigenschappen, voedingsstoffen en smaak. Koken
klaar? Hup het blik in! Samen met de pure olijfolie,
cornichon, piri-piri, wortel, zwarte peper, laurier,
kruidnagel, handbereide tomatensaus. Of gewoon
lekker naturel – precies zoals het moet zijn.
Naast de ambachtelijke productiemethoden, staat de mens centraal bij Conservas Pinhais&Co. Zoals ze zelf zeggen: “De relaties met onze werknemers, leveranciers en klanten duren vaak tientallen jaren en generaties lang. Dat komt omdat we elke medewerker als familie beschouwen en ook zo behandelen. We hebben geleerd dat wat je geeft, ook bij je terugkomt. Dat zie je doordat iedereen bij Pinhais de grootst mogelijke zorg en toewijding geeft aan de creatie van ieder blik. En vergeet de leveranciers niet; die leveren altijd hun beste producten. Wij geloven erin dat je dit proeft in ieder blik dat onze fabriek verlaat.” Precies zoals wij het ook voelen in onze Gastrovino familie. Een betere match krijg je niet!
Salanort
Ook zo’n parel als het gaat om vis uit blik: Salanort. Sinds 1995
gevestigd in de vissershaven van Getaria, aan de Noordkust van
Spanje. Hier werkt de familie al jarenlang met traditionele methodes
en de beste producten die de Golf van Biskaje en Getaria te bieden
heeft. Salanort gelooft in duurzame visserij, met een balans tussen
innovatie, ambachtelijke productie en respect voor het milieu. Ze zijn
dan ook niet voor niks de trotse vaandeldragers van de producten
van Getaria: octopus, (witte) ansjovis en witte tonijn.