Traditionele steenpers
ROI is in handen van de familie Boeri – Inmiddels staat
alweer de vijfde generatie aan het roer – en ligt in
Badalucco, een dorp in de provincie Imperia, niet ver
van de kust. De familie produceert al sinds 1900
olijfolie in de Valle Argentina. Het succesverhaal
begint in 1890, als Giuseppe Boeri voor het eerst een
gemeenschappelijke olijfoliemolen huurt in de
heuvels van Ligurië om de lokale Taggiasca-olijven te
verwerken met behulp van de traditionele steenpers.
Jaren van keihard werken later kan hij eindelijk de
molen kopen. Zijn zoon Battista neemt zijn werkzaamheden
over, daarna zijn kleinzoon Pippo, vervolgens
achterkleinzoon Franco en nu zet Paolo de traditie
voort. En nog steeds wordt dezelfde steenpers
gebruikt.
Een zee van zilver
De Taggiasca-olijf is de koningin van Ligurië. Ze is klein,
zoet en sappig en groeit op de steile terrassen op de
bergen op 60 tot 500 meter boven zeeniveau. De
olijven profiteren hier optimaal van de zeewind en
worden beschermd door de bossen. De zee en de
kruiden die hier van nature groeien, hebben een
grote invloed op de kwaliteit en smaak van de
olijven. Een Taggiascaboom kan wel tot vijftien meter
hoog worden en tot zeshonderd jaar meegaan!
De vallei waar de olijfbomen staan aangeplant, de
Valle Argentino, wordt niet voor niets de Zilveren Vallei
genoemd. De blaadjes van de olijfbomen hebben
een zilveren gloed, en wanneer ze rij aan rij staan zie
je een zee van zilver.
Schudden maar!
Om te oogsten worden lange rijen netten aan elkaar
vastgemaakt. Met een speciale stok worden de
olijven handmatig uit de bomen geschud. De plukkers
werken van boven naar beneden en rollen de
rijpe olijven via de netten langs de terrassen naar
beneden. Dan moeten de olijven zo snel mogelijk van
de boom naar de pers worden gebracht.De olijven worden vervolgens langzaam geperst met
traditionele molens. Daarna gaat het sap in de
centrifuge met als resultaat: een schitterende olijfolie
vol smaak, gemaakt van de eerste koude persing.
Koude persing betekent dat de temperatuur tijdens
het productieproces niet boven 28 °C mag komen.
Hierdoor blijft de geur en kleur van de olijfolie het
beste bewaard. En, niet onbelangrijk: een olijfolie van
de eerste persing is niet gemengd met andere olies of
chemicaliën. Met andere woorden: de olie is Extra
Vergine, oftewel ‘extra maagdelijk’!
Extra Vergine olie heeft een lage zuurgraad, en hoe
lager de zuurgraad, hoe beter de kwaliteit van de
olie. De zuurgraad van Extra Vergine olijfolie mag
wettelijk niet hoger zijn dan 0,8%. De smaak kan
variëren van grassig tot fris of juist bitter.
De olijfolie wordt pas gebotteld na bestelling, zodat
iedereen gegarandeerd is van de verste olijfolie.
Olijfolie met… hennep!
Wat kun je nog meer met olijven doen? Een vraag
waar de mensen van ROI zich gretig op storten. Het
bedrijf maakt naast olijfolies ook sauzen, delicatessen
en schoonheidsproducten. En verzint nog
veel meer leuke, lekkere en unieke producten. Zo
lanceerde ROI het afgelopen jaar een olijfolie met
hennep, bier gemaakt van olijfblaadjes en een gin
met olijven. Allemaal van topkwaliteit en (bijna)
allemaal verkrijgbaar bij Gastrovino.