Premiato Pastificio Afeltra


Pasta is serious business voor Italianen. Zo ook in Gragnano, een stad in Campania ten zuiden van Napels. De geboorteplaats van één van de meest prestigieuze en oudste pastafabrieken van Italië: Premiato Pastificio Afeltra.

Traditie en kwaliteit houdt hier al stand sinds 1848. Bij Afeltra wordt alleen van het beste durumtarwe vol eiwitten en gluten, ambachtelijke pasta gemaakt volgens eeuwenoude methodes. Alleen de beste meelsoorten uit Italië en het zuiverste water uit het Lattari-gebergte zijn goed genoeg om een Afeltra pasta te worden. Het deeg wordt onder vacuüm bereid met speciale bronzen machines. Het brons geeft de pasta een ruw en poreuzer oppervlakte, waardoor de saus makkelijker blijft plakken. De pasta wordt vervolgens langzaam gedroogd in 24 tot 60 uur afhankelijk van de grootte. Hierdoor behoudt de tarwe zijn smaak en kwaliteit en dat proef je terug op je bord!


Handgemaakte fusilli

Afeltra werkt nog steeds met bronzen machines, maar sommige pasta’s worden nog altijd met de hand gemaakt, zoals de befaamde fusilli. In de ruim 400 jaar van Afeltra is de methode om handgemaakte fusilli te maken nooit veranderd. Deze kunst wordt van generatie op generatie doorgegeven; het kost jaren om dit handwerk onder de knie te krijgen. De fusulli wordt gemaakt van speciale bucatino-pasta, een soort dikke holle spaghetti. Alle fusilli dient dezelfde vorm en grootte te hebben en zijn dus hol van binnen waardoor ze licht verteerbaar worden. De techniek ziet er gemakkelijk uit: in een enkele beweging de bucatino pasta om een ijzeren staafje wikkelen, maar maak je geen illusie. Deze techniek vraagt om een specifieke beweging van de handen waarbij snelheid en kracht cruciaal zijn. Als er te veel druk word gezet, zit er geen gat in de pasta waardoor deze de pasta de kwaliteit en verteerbaarheid verliest. Als het te langzaam gaat, vorm de pasta niet goed rond de staaf en kan de unieke vorm en kwantiteit niet gehaald worden. De meester fusilli-makers verrichten dagelijks een wonder om de perfect fusilli te maken. En geloof ons, dit is de beste pasta van de wereld! Serveer met een delicate saus want de fusilli is de hoofdrolspeler in het gerecht.


Slow food

Afeltra pasta wordt beschouwd als een product voor connaisseurs en heeft zich aangesloten bij de Slow food beweging. Slow Food is een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een good, clean en fair voedselsysteem. Dat betekent: kwalitatieve producten, die zo min mogelijk impact hebben op dieren, natuur en met een eerlijke prijs voor de producent, toegankelijk voor iedereen.


Pastificio Afeltrio Bio

"Wij zijn trots dat wij de biologische pasta’s van Pastificio Afeltra mogen verkopen in Nederland.


Alle delicatessen