Noten | De lekkerste & gezonde noten


Noten zitten vol met vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. En in noten zit veel onverzadigd vet. Het zijn toppers van eiwitbronnen en je krijgt er enorm veel energie van. Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van ongezouten noten beschermend werkt tegen hart- en vaatziekten. Dus kun je er niet vanaf blijven? Dat is helemaal niet erg!

Ken je noot
Noten groeien aan bomen. Het zijn droge vruchten, omhuld door een vruchtwand. Dit is een harde, houtachtige dop, waar meestal één noot in zit. Pinda’s zijn overigens geen noten, maar peulvruchten, amandelen zijn officieel fruit. Toch worden pinda’s en amandelen vanwege hun eigenschappen tot noten gerekend. Noten zijn niet alleen heel veelzijdig qua soort en toepassing (los van de borreltafel zijn noten ook geweldig om in gerechten te verwerken, van zoet tot hartig), ook zijn er heel veel rasverschillen in noten. In de hele wereld bestaan er bijvoorbeeld wel tweehonderd soorten amandelen. Een flink deel hiervan komt uit Spanje en de Spaanse amandelrassen verschillen onderling sterk: van de boterige (en beroemde) marcona tot de zoete (en minder bekende) guara. Ook uit Californië komen veel amandelen en met sommige Californische soorten wordt weer geëxperimenteerd in Spanje.

Supergezond!
Het dagelijks eten van ongezouten noten lijkt samen te hangen met een ongeveer 30% lager risico op bepaalde hartziekten. Zo verlaagt het LDL-cholesterol (LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten) bij het veelvuldig eten van ongezouten noten. Vanwege deze positieve effecten staan ongezouten noten in de Schijf van Vijf en adviseert het Voedingscentrum om elke dag wat ongezouten noten te eten.

De kleine krachtpatsers doen dus eigenlijk niets dan goeds voor lichaam en geest. Dit zijn de gezondste:

  •  AMANDELEN zijn met 7 gram vezels per 100 gram een van de vezelrijksten onder de noten. Goed voor de stoelgang en lekker vullend, dus een uitstekend tussendoortje. 
  • PISTACHENOTEN zijn rijk aan vitamine E en ontstekingsremmende antioxidanten. Daarnaast doen ze iets goeds voor je ogen
  • CASHEWNOTEN zitten boordevol goede mineralen, die bijdragen aan een goed immuunsysteem, zenuwstelsel en spieropbouw
  • WALNOTEN verkleinen de kans op hartaandoeningen. Een handje walnoten per dag kan het geheugen en andere cognitieve functies verbeteren. Ze lijken blijkbaar niet voor niets op hersenen
  • PINDA’S bevatten de meeste proteïne van het stel én ze helpen de bloeddruk te verlagen.
  • MACADAMIA’S zijn moeilijk te kraken, maar de harde nootjes bevatten wel het hoogste gehalte aan onverzadigde vetten van alle noten. Dat maakt het kraken van deze nootjes meer dan waard! Dat, en de heerlijke smaak natuurlijk.

Gastrovino, ook jouw notenspecialist
Conclusie: noten zijn niet alleen heel lekker, maar dus ook erg gezond. Ze bevatten veel goede, onverzadigde vetten, waaraan je lichaam dagelijks behoefte heeft. Gastrovino heeft een compleet noten, pinda en gedroogd fruit assortiment. Naturel, maar ook gebrand in hoogwaardige plantaardige (pinda)olie. Loop binnen voor de lekkerste & gezonde notenselectie en kies jouw favorieten! 


Alle delicatessen