Beppino Occelli


Piemonte, de streek waar lekker eten en drinken centraal staat. De powerwijnen Barolo, Barbaresco en Barbera zijn de bekendste wijnen uit de streek. En in de herfst start hier de zoektocht naar truffels, paddenstoelen en eekhoorntjesbrood. Maar het is ook de plek waar Beppino Occelli geweldige boter en kaas maakt.

Beppino Occelli
Dit familiebedrijf startte in 1976 met de productie van boter en kaas in de Maritieme Alpen. Het bedrijf wordt nog steeds gerund door familie. De passie voor de streek en de producten gecombineerd met een grote creativiteit, hebben hun staat gesteld een breed scala aan kazen te produceren die zeer gewaardeerd worden door fijnproevers over de hele wereld. Zij toveren zuivelproducten om tot culinaire hoogstandjes. In de Langa-melkerij in het dorp Farigliano worden de exclusieve zuivelspecialiteiten geproduceerd. De kazen rijpen in speciale keldergrotten in Valcasotto (1000m boven zeeniveau). De reis van de kazen start op vuren houten planken. De beste kazen, oftwel de riserva’s, worden vervolgens verplaatst naar een aparte ruimte. In dit donkere deel van de rijpingskelder heerst een bijzonder microklimaat waar de vochtigheid van de naast gelegen beek en berglucht heersen. In dit bijzondere microklimaat ontwikkelen natuurlijke schimmels die de smaak van de kazen versterken. De kazen worden vervolgens verplaatst op andere houten planken gemaakt van verschillende boomsoorten uit de regio. De kersen-, appel-, peren- en beukenbomen geven elk hun eigen unieke aroma’s aan de kazen. Onder toeziend oog van de meesterkaasrijpers worden de kazen periodiek handmatig omgedraaid totdat ze uiteindelijk de markt op mogen. Observeren, ruiken, voelen, horen en proeven, alleen zo krijgen de Beppino Occelli kazen hun unieke smaak.

100% Italiaans
Een goed product komt voort uit respect voor de dieren, de omgeving en de grondstoffen. De melk in de kazen van Occelli is 100% Italiaans. Occelli controleert de hele keten waar dierenwelzijn prioriteit is. Alles om de beste melk te kunnen maken, want alleen daar maak je de beste producten van. De dieren staan in speciale stallen en krijgen hoogwaardig voer te eten. En de koeien en geiten grazen in de beste weiden aan de voet van de Alpen waar het rijk is aan bloemen en het lekkerste gras. Dit alles proef je terug in de boter en kazen.

Assortiment

Occelli al Barolo
Bijzondere kaas gemaakt van de beste koe- en schapenmelk. Deze kaas rijpt enkele maanden op houten planken, wordt ondergedompeld in Barolo wijn en wordt bedekt met most om circa 10 maanden verder te rijpen in de kelders van Valcasotto. De buitenkant van de kaas is iets vochtig van druiven en het wijnsap wat naar binnen sijpelt. De kaas is zacht van smaak met een licht zuurtje van de most. Door de combinatie van geiten en koeienmelk heeft de kaas een frisse smaak waardoor je er van kan blijven eten. Schenk er vooral een glas Barolo bij voor de ultieme smaakbeleving.

Valcasotto
Deze semi harde voortreffelijke kaas is gemaakt van 100% Piemontese rauwe koemelk. De vierkante vorm werd ooit gebruikt om perfect op het zadel van de muilezels te passen voor transport en het gewicht is geschikt om lang te rijpen. Deze kaas heeft een volle smaak, intense en aanhoudende geur die doet denken aan de zon en het gras van de weiden. Schenk hier een Barbera d’Asti of een Dolcetto d’Alba bij. Ook lekker met een tomaten dip.

Occelli al malto d'orzo e whisky
Alleen de beste kazen zijn uitgekozen om zeer lang te rijpen (18 maanden) en deze ‘whisky’ behandeling te ondergaan. De kaas wordt verrijkt met gemoute gerst en gedrenkt in whisky en krijgt hierdoor een intens en rijk aroma. Geniet van deze kaas met een glas whisky of donker bier zoals de Birra Baladin Lëon.

Tuma dla Paja
Gemaakt met hoofdzakelijk koeienmelk en klein beetje geitenmelk. Vroeger werd er op de boerderijen in de Langa regio, na het oogsten van de tarwe, tuma-kaas geproduceerd. Verse kaas werd in een vorm met stro (paja zoals het vroeger heette) gedaan. De stro zorgde voor een beschermlaag waardoor de kaas zacht, vol en romig bleef en de korst wit en rimpelig. Beppino Occelli herintroduceerde dit eeuwenoude recept en noemde zijn versie Tuma dla Paja. Schenk hier een glas Schäfer-Fröhlich Riesling Trocken, Dal Cero Vermentino-Chardonnay of Kettmeir Gewürztraminer bij.

Verzin di Vacca
Soepele blauwschimmel gemaakt van koeienmelk met een minimale rijping van 60 dagen. De naam ‘Verzin’ is het exclusieve merk van Beppino Occelli. De kaas is vernoemd naar het beroemde Frabosa marmer. De nerven in dit marmer lijken precies op de aderen in deze kaas. Verzin heeft een uitgesproken smaak, is romig en smeerbaar. Serveer hier een Barbara d’Asti of appasimento wijn bij zoals de Castello Monaci Coribante.

Burro Calco Mucca
Ondanks het succes van de uiterst originele kazen, blijft het maken van boter natuurlijk een passie van Beppino Occelli. De boter wordt in traditionele vormen gemaakt van 100% Italiaanse verse geiten-, schapen- en koeienmelk. Is er niet genoeg melk uit de buurt voorhanden? Dan worden er geen concessies gedaan en stopt het maken voor die dag. Die focus op kwaliteit proef je. Het Engelse blad The Guardian is zelfs van mening dat je Beppino’s boter het best puur, zonder brood, eet omdat die zo ongelooflijk lekker smaakt en verkoos de boter tot de beste vijf uit Europa.


Alle delicatessen