PORT BIJ KAAS EN CHOCOLA

ZOEK JE WAT LEKKERS BIJ JE KAASPLANK OF EEN ZOET DESSERT? STAAK JE ZOEKTOCHT MAAR: HET WORDT NATUURLIJK PORT.

Port is lekker veelzijdig en komt in diverse soorten. Grofweg kunnen we de portfamilie verdelen in wit, rosé, Ruby en Tawny. Ruby ports zijn jeugdig en fruitig, met veel aroma’s van rood fruit. Tawny ports worden rijper op de markt gebracht en hebben tonen van gekonfijt fruit, eucalyptus en wat nootachtige aroma’s.

Cálem Porto Fine Ruby
ZOET: De jongste en fruitigste port van Cálem is heerlijk bij rood fruit en chocoladedesserts. bijvoorbeeld een chocolademousse met vers rood fruit.
KAAS: L’Etivaz, een robuuste Alpenkaas uit Zwitserland. De uitgesproken kruidige en fruitige smaak gaat mooi samen met de zachte smaak van deze Fine Ruby.

Cálem Porto Late Bottled Vintage
ZOET: De LBV barst van het rood fruit aangevuld met cacaotonen. Niet te versmaden bij pure chocola. Zoals een lavacakeje waar de chocola uit druipt... KAAS: Door de volle, ronde en frisse smaak past de LBV ook bij intense belegen kazen en blauwe kaas, zoals Blue Stilton. Een klassieke combinatie!

Cálem Porto Fine Tawny
ZOET: De tonen van krentjes, noten en gedroogd fruit sluiten perfect aan bij een smeuïge en plakkerige sticky toffee cake. Natuurlijk mét karamelsaus! KAAS: Époisses! Op z’n best met zweetdruppels op de korst en lopend zuivel. De krachtige smaak past goed bij de nootachtige tonen in de Tawny port.

Colheita 2002
ZOET: Finesse en verfijning omschrijven deze Tawny port het beste. Dat wordt een dessert met karamel en gedroogd fruit. Een tarte tatin bijvoorbeeld. KAAS: Colheita is een oudere Tawny port met toch nog frisse tonen. Serveer hem bij middelzware kazen zoals Taleggio of Coeur de Basque.

Cálem Porto Tawny 10 Years Old
ZOET: De fluweelzachte textuur en aroma’s van gedroogd fruit passen perfect bij karameldesserts. Wat dacht je van toffee brownies of een pecannotentaart? KAAS: Kaltbach creamy. De intens rijke smaak van deze Zwitserse specialiteit past perfect bij de zachte textuur van de 10 Years Old.

Cálem Lagrima White Sweet
ZOET: Aroma’s van honing, gedroogd fruit en bloemen. Die maken een vanillebavarois compleet! Druppel er wat ‘lagrima’ over – de ‘tranen’ die langzaam naar beneden zakken wanneer je de wijn walst. KAAS: De uitgebalanceerde zoetheid past perfect bij de pittige schimmelkaas Roquefort.

SERVEER PORT NIET TE WARM!
Port is een versterkte wijn met 18-20% alcohol. Wanneer je port te warm serveert proef je de alcohol erg en wordt de wijn zwaar. Houd onderstaande temperatuur aan en genieten maar!

  • Wit 8-10 graden
  • Tawny 14-16 graden
  • Ruby 16-18 graden


Al het nieuws