FEBRUARI | Wijndeal voor Valentijnsdag & Biologische wijnen

WIJNDEAL

De wijndeal van deze maand is de Lorenz Valentin Riesling. Een riesling van een bijzonder mooie klasse: tintelfris en milddroog, met minerale/zilte tonen, appel, ananas, citrus en florala aroma’s. Tip: leuk om te geven met Valentijnsdag, of nog beter: combineer de wijn op deze dag met een kaasfondue! Want de lekkerste wijn bij een kaasfondue is een frisse en knisperende witte wijn. Deze Riesling dus!

BIOLOGISCH & VEGAN

We letten er steeds meer op waar ons eten vandaan komt. Duurzaam wordt steeds belangrijker, net als minder gebruik van dierlijke producten. Deze trend zet zich ook al een aantal jaar door in de wijnwereld; steeds meer producenten verschuiven de ‘traditionele’ productie naar een biologische/vegan werkwijze.

Om met de deur in huis te vallen: een stuk vlees ga je – als het goed is – niet vinden in een fles wijn. Dus waarom zijn niet alle wijnen biologisch/vegan? Voordat een wijn de fles in gaat, wordt deze geklaard en gefilterd zodat de wijn niet troebel oogt. Voor dit productieproces gebruikt de producent in de traditionele productie vaak dierlijke producten als klaringsmiddel. Daarbij is het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddel niet vreemd in de wijnwereld. Maar de laatste jaren zien wij een verschuiving; de vraag naar biologische, biodynamische en vegan wijnen stijgt, ook onder wijnliefhebbers die niet vegetarisch/ veganistisch eten. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk?

Biologische wijn

Bij biologische landbouw zijn kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen verboden. Daarbij mag biologische wijn alleen van biologisch geteelde druiven gemaakt worden.  Omdat chemische bestrijdingsmiddelen niet mogen, gaat een wijnboer op zoek naar druivenrassen die goed bestand zijn tegen verschillende ziektes en naar percelen uit met een vruchtbare bodem. Zo voorziet de bodem zichzelf in de nodige voedingsstoffen en hoeft de wijnmaker alleen nog bij te sturen met kruidenpreparaten en insecten voor de bestrijding. Doordat de wijnstokken moeten ‘vechten’ om hun voedingsstoffen te krijgen, krijgen de druiven meer concentratie en een beter evenwicht. Ontdek onze Portugese biologische wijnen van Quinta do Monte d'Oiro

Vegan wijn

Een vegan wijn heeft niet altijd biologische druiven als basis; hierbij gaat het om het klaren van de wijn, zodat de wijn niet troebel is. Een veelgebruikt klaringsmiddel is eiwit, een dierlijk product. Bij vegan wijnen gebruikt de wijnmaker een natuurlijk product, bijvoorbeeld bentoniet. Dat is een kleisoort dat zich bindt aan alle vast stofjes die nog in de wijn zitten. Daarna wordt de wijn gefilterd en blijft er een heldere wijn over. Wat proef je hiervan terug in het glas? Een eerlijker, meer gebalanceerd, gezonder glas wijn. Met een positieve impact op onze planeet. Verantwoord & zorgeloos genieten, wie wil dat nou niet! Kijk snel in onze webshop voor onze zeer betaalbare vegan wijnen van Flores de Catalina


Al het nieuws