FEBRUARI / MAART | Top wijndeal voor thuis en alles over Chardonnay

WIJNDEAL

Een echte top wijndeal voor thuis: de Bodegas Borsao SeleccionTinto. Geproduceerd door het ‘Garnacha’ imperium Bodegas Borsao. Gelegen in Campo de Borja, waar het wijnhuis bekend staat om zijn voortreffelijke kwaliteitswijnen gemaakt van garnacha, tempranillo en syrah. En dat proef je terug in deze wijn: sappig, vol donkerrood fruit, kruidig met tonen. Onze tip: drink hem bij een klassieke, Spaanse paëlla. Een combinatie om je vingers bij af te likken! 

CHARDONNAY | 1 druif, 100 gezichten

Chardonnay is één van de meest populaire witte druivensoorten ter wereld. Deze druif vindt zijn oorsprong in de Bourgogne, Frankrijk, en is hier de basis voor fantastische wijnen zoals Chablis, Meursault en Le Montrachet. Dat deze druif het ook goed doet in andere wijnlanden hebben veel wijnmakers ontdekt. Zo staat de druif aangeplant in veel Europese landen, maar ook verder weg in Australië, Nieuw Zeeland, Chili en de Verenigde Staten. De grootste producenten? Frankrijk en de Verenigde Staten. 

VEELZIJDIG & MAKKELIJK

Maar wat is nu precies het geheim van het succes van de chardonnay druif? Hij heft een veelzijdig en makkelijk karakter, geeft hoge opbrengsten en een continue hoge kwaliteit. Groeit chardonnay in een koel gebied, dan is de smaak vaak fris. Hoe zuidelijker en warmer je komt,  hoe meer tropische fruittonen naar voren komen. Met de chardonnay druif kun je veel smaken en stijlen creëren door verschillende wijnmaaktechnieken toe te passen.

MET & ZONDER HOUTRIJPING

Zoals gezegd kent de chardonnay druif verschillende gezichten. Grofweg kun je twee stijlen onderscheiden: met en zonder houtrijping. Houd je van strak droge, frisse witte wijnen met het liefst wat mineraliteit? Kies dan een chardonnay met een rijping op RVS tanks. Dit zorgt ervoor dat de wijn zijn frisse tonen behoudt. Afhankelijk van de rijpheid van de druiven tijdens de pluk, varieert de smaak van citroen en groene appels tot weelderig tropisch fruit. Deze stijl is fantastisch bij zeevruchten, zoals oesters, sushi, gebakken vis, paté of groentengerechten. Tip: serveer een chardonnay zonder houtrijping rond de 9 graden.

Liever een volle, romige en rijke witte wijn? Dan kun jij jezelf niet blijer maken met een houtgerijpte chardonnay! Het rijpen op eikenhouten vaten geeft de wijn zijn vettige structuur, met tonen van vanille en boter. Houtgerijpte chardonnay wijnen uit een koel klimaat behouden hun citrussmaken, terwijl warme klimaten zorgen voor meer tropische fruitsmaken. Maar één ding is zeker; een houtgerijpte chardonnay is altijd zacht & romig. Serveer deze wijn op een temperatuur van 12 graden. Bij welke gerechten? Denk aan kreeft, diverse romige en zachte kazen, mosselen, of gerechten met champignons. De mogelijkheden zijn eindeloos!

ONTDEK HIER DE AANBIEDINGENAl het nieuws