Provence

Wijnstreek Provence

De Provence in een notendop

De Provence is de oudste wijnstreek van Frankrijk, al 2600 jaar lang wordt hier wijn gemaakt. De naam Provence is afgeleid van Nostra Provincia zoals de oude Romeinen dit deel van hun rijk noemden. Is de Provence vooral bekend vanwege de vele rosé die hier wordt geproduceerd (80% van de totale wijnproductie), er worden ook kruidige rode en fruitige witte wijnen gemaakt. De meeste Provence wijnen herken je aan de typische fles, ook wel amfoorflessen genoemd, afgeleid van de oude amfora kruiken, waarin de wijnen vroeger werden bewaard en verscheept.

Lees verder

Gebied en klimaat

Rosé is de wijn die perfect past in het subtropische klimaat van de Provence: bij warm en droog weer is rosé een heerlijke dorstlesser. De Provence loopt van Arles langs de Middellandse Zee naar Nice. De bodem is meest zand en rots met af en toe klei of kalk.

Druivensoorten en wijnmaken

Het zal niet verbazen dat grenache hier veelvuldig is aangeplant, naast andere blauwe druiven als cinsault, mourvèdre en syrah. Typische witte druiven uit de Provence zijn rolle (in Italië Vermentino genoemd), ugnu blanc en bourboulenc. Typische rosé methode is saignée: de versgeperste blauwe druiven krijgen een korte gisting waarna de druivenschillen een lichtroze kleur aan het sap geven.