Hongarije

Wijnland Hongarije

Hongaarse wijn is wereldberoemd

De zoete dessertwijn uit Tokaj, al eeuwen geleden voor het eerst in Hongarije gemaakt, was bij Lodewijk de 14e (en vele andere koningen uit heel Europa) zó populair dat deze ook wel Le vin des Rois, le Roi des Vins oftewel ‘wijn der koningen, koning van de wijnen’ werd genoemd. Wat heeft Hongarije nog meer te bieden op wijngebied?

Lees verder

Geschiedenis

De Romeinen brachten wijnbouw naar Hongarije, naar het gebied waar vroeger de Pannonische Zee was. De vele vulkanen hebben gezorgd voor zeer vruchtbare grond en ook het klimaat, warme droge zomers en koude strenge winters, is uitermate geschikt voor druiventeelt. Een roerige geschiedenis, met veel invasies en bezettingen en ook nog het communistische tijdperk in de vorige eeuw zorgde niet voor voor een kwaliteitsimpuls, die is eigenlijk pas van de laatste 10-15 jaar. Investeringen, Hongaarse wijnmakers die durven te pionieren en een groeiende interesse van buitenlandse wijnliefhebbers zorgen voor een bloeiende Hongaarse wijnindustrie.

Hongaarse wijnweetjes

Naast de beroemde Tokaj wijn komt ook de zogenaamde Stierenbloedwijn (Bikavér) uit Hongarije. Hongarije kent 22 wijndistricten en heel veel inheemse druivensoorten. Witte druiven overheersen in de wijngaarden, waaronder de inheemse furmint maar ook muscat, grüner veltliner en traminer.

Hongaarse wijnen bij Gastrovino

Bij Gastrovino vind je drie witte wijnen van Wijnhuis Tüzko, dat wordt beheerd door Marchese Antinori, die er flink in investeerde.