Argentinië

Wijnland Argentinië

Meer dan Malbec wijnen

Behorend tot de top 5 van grootste wijnlanden is dit nieuwe wereld wijnland er zeker een om te volgen. De rode en witte wijnen zijn er tegenwoordig minstens net zo karaktervol als de mensen.

Lees verder

Geschiedenis

De Spanjaarden in de 16e eeuw en de Italianen, Fransen en Basken eind 19e eeuw brachten druiven en veel kennis over wijnbouw naar Argentinië. De belangrijkste wijnstreek was en is nog steeds Mendoza. De eerste druivensoort die grootschalig werd aangeplant is criolla, waarvan vooral wijn voor eigen consumptie wordt gemaakt. Ook de van oorsprong Spaanse torrontés (witte druif) en Italiaanse bonarda (blauwe druif) zijn nog steeds populair. Maar het bekendst is natuurlijk de malbec druif, die in Argentinië veel beter gedijt dan in Frankrijk. In de 20e eeuw raakte de Argentijnse economie en ook de wijnbouw behoorlijk in het slop, pas in de jaren 80 kwam er verbetering en inmiddels is Argentinië, meer gericht op export van wijn, een land waar serieuze kwaliteitswijnen vandaan komen.

Argentijnse wijnweetjes

De Argentijnse wijnbouw wordt niet gehinderd door wetgeving. Er is ruim 200.000ha wijngaard aangeplant in dit land, met de hoogste en koudste (dicht bij Patagonië)  wijngaarden ter wereld. Argentinië heeft geen wijnclassificatiesysteem.

Argentijnse wijnen bij Gastrovino

Gastrovino heeft een wijnhuis geselecteerd dat ultieme terroir wijnen maakt in de mooiste provincie van Argentinië: Salta. De Territorio reeks van Bodegas Amalaya bestaat uit een witte wijn van torrontés druiven en twee rode wijnen, Malbec en Cabernet Sauvignon.