Troupis Winery

Wijnhuis info Troupis Winery

Wijn van het Arcadië plateau

Griekenland als wijnland? Jazeker! In een van de koudste wijngebieden van het land, op de Peloponnessos, liggen de wijngaarden van familiewijnhuis Troupis. Op zo’n 700 meter boven zeeniveau in het gebied Mantinia, in de PDO zone oftewel Protected Designation of Origin. Wijnhuis Troupis, waar zoon en huidig directeur Yiannis Troupis tegenwoordig de scepter zwaait, is klein en produceert exclusieve wijnen. Yiannis studeerde overigens in Nederland (Wageningen) en moderniseerde het bedrijf.

Wijngaarden

Dé druif in dit gebied is de moschofilero, ook wel bekend als een blanc de gris, een aromatische witte druif met een roze tot paarse schil. Hier worden exotische wijnen van gemaakt, bloemig en fruitig. Door de hoogte en de wind krijgen ziektes en schimmels weinig vat op de druivenstokken, er wordt dan ook veel biologisch gewerkt.

Wijnhistorie

Een oude Griekse schrijver (2e eeuw n. Chr.) schreef over een oude druivenrank aan de Noordelijke grenzen van Mantinia (de nu bekende wijnstreek op de Peloponnesos). Deze druivenrank, de wilde moschofilero, is de oudste druivenrank ter wereld, leeft nog steeds en is officieel verklaard tot natuurmonument. De huidige Moschofilero is een nakomeling van de oude Arcadia wijngaard, althans volgens deze oude schrijver!