Kabeljauw met zuidelijke saus

Kabeljauw met zuidelijke saus

Ingrediënten

- een stuk kabeljauwhaas van ±800g
- 5 el olijfolie, plus wat voor de ovenschaal
- 1 middelgrote ui, gehakt
- 500g tomaten, gepeld, het zaad
verwijderd, in blokjes gesneden
- 3 ansjovisfilets, fijngehakt
- 1 el tomatenpuree,
opgelost in 3 el witte wijn
- handvol gehakte platte peterselie
- 20 zwarte olijven, in plakjes
- partjes citroen,
voor het serveren

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie.
Bestrooi de kabeljauw aan beide kanten met zout en peper. Leg de vis in de ovenschaal
en zet die even weg. Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan op middelhoog vuur.
Doe er de ui in en fruit ±10 minuten tot hij gaar is. Schep er de blokjes tomaat,
gehakte ansjovis, opgeloste tomatenpuree, plakjes olijf en driekwart van de peterselie
door. Laat alles onder af en toe omscheppen ongeveer 5 minuten koken tot
de saus dikker is geworden. Schep de saus over de vis. Zet de schaal onafgedekt
ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer of de vis al gaar is met
de punt van een mes. De grote vlokken moeten net van elkaar loskomen. Strooi de
rest van de gehakte peterselie over de vis. Dien onmiddellijk op en geef er partjes
citroen bij.
Bron: Kim Maclean