Moorse spiesjes

Moorse spiesjes

Ingrediënten

5 eetl. olijfolie
1½ eetl. gemalen komijn
1 eetl. gemalen koriander
1 eetl. mild paprikapoeder
cayennepeper of chilipoeder naar smaak
1 theel. geelwortel
1 theel. gedroogde oregano
zout
500 g doorregen varkenshaas, het liefst van het Ibericovarken, in blokjes van 3 tot 4 cm
1 dikke teen knoflook, gepeld en fijngehakt
2 eetl. vers citroensap
gesnipperde bieslook om mee te garneren
partjes citroen en/of limoen voor het serveren

Bereiding

Giet de olijfolie in een anti-aanbak koekenpan. Schep er de komijn, koriander, het paprikapoeder, wat cayennepeper of chilipoeder, de geelwortel, oregano en flink wat zout door. Zet de pan op een matig vuur en bak ongeveer 5 minuten tot alles lekker begint te ruiken. Roer het mengsel regelmatig. Neem de koekenpan van het vuur en laat de marinade volledig afkoelen.

Doe de blokjes vlees in een glazen schaal. Schep de blokjes om met de afgekoelde marinade, knoflook en het citroensap. Dek de schaal af en zet hem een nacht in de koelkast.

Week houten satéstokjes een paar uur in koud water. Rijg de blokjes vlees aan de stokjes.

Verwarm de barbecue of grill voor. Barbecue of grilleer de spiesjes 5 tot 6 minuten op hoog vuur. Draai ze een een of twee keer om tot ze net gaar zijn. Schik de spiesjes op een dienschaal en garneer met gesnipperde bieslook. Geef er de partjes citroen en/of limoen bij.

KIM MACLEAN