Tonijn tartaartje met kappertjes en kruiden

Tonijn tartaartje met kappertjes en kruiden

Ingrediënten

- 400g verse tonijn aan een stuk
- 3 el citroensap
- 3 tot 4 el extra vergine olijfolie
- 1½ el kappertjes, grof gehakt
- 3 el fijngesneden verse basilicumblaadjes
- 2 el fijngehakte platte peterselie
- zout en versgemalen zwarte peper
- partjes citroen en/of limoen
slablaadjes en boerenbrood
voor het serveren

Bereiding

Snijd het stuk tonijn met een vlijmscherp mes horizontaal in dunne plakken. Snijd de plakken verticaal in repen en daarna in piepkleine blokjes. Doe het citroensap, de olijfolie, kappertjes, basilicum, peterselie en wat zout en peper in een grote kom. Klop alles met een vork. Schep er met een pannenlikker de blokjes tonijn door. Dek de kom af met plasticfolie en zet hem minstens een paar uur in de koelkast. Zet voor het serveren een metalen garneerring op een bord. Schep er 100 g van de tonijntartaar in en druk die zachtjes aan zodat je een platte ‘burger’ krijgt. Herhaal met de rest van de tartaar. Garneer elk bord met wat sla en partjes citroen of limoen. Serveer met boerenbrood.
TIP: Gebruik het liefst kapperappeltjes voor de tartaar. Die zijn wat minder rins dan de kleine kappertjes. Verse basilicumblaadjes liever niet fijnhakken omdat je zo het blad kneust en het bruin wordt. Rol de blaadjes op en snijd ze fijn met een scherp mes.
Bron: Kim Maclean