Romige Polenta met duiffilet en appel

Romige Polenta met duiffilet en appel

Ingrediënten

Ingrediënten
2 grote Granny Smith appels (400 g)
40 g boter
zout en versgemalen peper
schepje suiker

Polenta
1 liter water
100 g polenta
2 theel. zout (5 ml)
30 g boter
4 eetl. slagroom
2 eetl. fijngehakte verse salieblaadjes

Duif
8 wilde-duiffilets (circa 500 g)
zout en versgemalen peper
50 g boter
2 eetl. olijfolie
2 flinke takjes verse salie
scheutje balsamicoazijn
2 dl krachtige gevogelte- of wildbouillon

Bereiding

Schil de appels. Snijd ze in dikke partjes. Verhit de boter in een ruime anti-aanbak koekenpan op matig vuur. Leg de partjes appel in de hete boter en bestrooi ze met zout en peper en wat suiker. Bak ze onder af en toe omdraaien ongeveer 15 minuten tot ze rondom goudbruin zijn. Zet de pan met de appel weg.

Maak de polenta. Giet het water in een ruime, zware pan. Breng aan de kook. Voeg het zout toe. Voeg al roerend de polenta in een dun straaltje toe. Draai het vuur zo laag mogelijk en laat de polenta circa 30 minuten heel zachtjes koken, terwijl je regelmatig roert. Een silicone pannenlikker is daar heel geschikt voor. Zet zo nodig een vlamverspreider onder de pan als het koken te snel gaat. De polenta is klaar wanneer hij van de wand van de pan loskomt en ongeveer zo dik als pap is.

Doe intussen de boter, slagroom en gehakte salieblaadjes in een kleine pan. Zet die op een laag vuur en laat even sudderen. Schep dit mengsel door de polenta zodra die klaar is. Leg het deksel op de pan en houd de polenta warm op een vlamverspreider op een heel laag vuur.

Dep de duiffilets droog met keukenpapier. Bestrooi ze met zout en peper. Verhit de boter en olijfolie in een zware koekenpan op middelhoog vuur. Leg de filets naast elkaar in het sissende vet. Bak de filets ongeveer 5 minuten, waarbij je ze een of twee keer omdraait. Ze moet nog rood of rosé van binnen zijn. Schep ze over op een schaal en dek ze af met aluminiumfolie. Laat ze even rusten terwijl je de saus maakt.

Giet overtollig vet uit de koekenpan en blus de pan af met een scheut balsamicoazijn. Giet er de bouillon bij en schep er de salieblaadjes door. Laat de saus 3 tot 5 minuten op hoog vuur koken tot hij iets dikker wordt.

Zet de pan met de appels op een laag vuur om ze op te warmen.

Snijd de duiffilets in dikke plakken. Schep de warme polenta op een dienschaal of op individuele borden. Leg er de plakjes duif en partjes appel op. Lepel er wat saus over en dien op. Je kunt eventuele extra saus apart serveren.

KIM MACLEAN