Gevulde sardines

Gevulde sardines

Ingrediënten

1 kilo verse of bevroren sardines (ongeveer 14 stuks)
net zoveel ansjovisfilets als sardines
circa 200 g verse ricotta
bloem voor het bestuiven (ongeveer 100 g), gekruid met zout en peper
2 tot 3 eieren, losgeklopt en gekruid met zout en peper
circa 100 g panko (Japans droog broodkruim)
plantaardige olie voor het bakken
partjes citroen voor het serveren

Bereiding

Schub de sardines. Snijd de kop vlak achter de kieuwen af. Knip met een schaar de rugvinnen af. Snijd de buikzijde in en verwijder de ingewanden. Snijd dan voorzichtig tussen het vlees en de graten langs een kant van de vis en trek voorzichtig de ruggengraat los. Knip hem eruit met een schaar. Knip de buikvinnen af. Zo krijg je een gefileerde sardine aan een stuk. Dep de filets droog met keukenpapier en leg ze naast elkaar op een met keukenpapier beklede schaal.

Vul de sardines. Klap een voor een de sardines open en schep er een lepel ricotta op. Smeer de kaas gelijkmatig over de filet uit. Leg er een ansjovisfilet op. Klap de vis weer dicht. De buik hoeft niet volledig te sluiten want de vulling wordt op zijn plaats gehouden door het paneren.

Haal de vissen eerst door de bloem, dan door losgeklopt ei en dan door het broodkruim. Leg de gepaneerde sardines op een met bakpapier beklede schaal en zet ze een of twee uur in de koelkast zodat ze iets kunnen opstijven.

Giet een laagje plantaardige olie van ongeveer 2 cm diep in een zware koekenpan. Verhit de olie op een middelhoog vuur. Leg 4 of 5 gevulde sardines voorzichtig naast elkaar in de hete olie en bak ze in ongeveer 3 minuten aan beide kanten goudbruin en knapperig. Schep de gebakken sardines met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op een met keukenpapier beklede schaal. Bak de rest van de gevulde sardines net zo.

Serveer de sardines met partjes citroen en bijvoorbeeld een salade van gemengde slablaadjes en dunne ringen rode ui.

TIP: Het is wel aan te bevelen om bij een goed geselecteerde kookwinkel een schubber te kopen want door met een mes te schubben kun je het vel beschadigen.

Wijn-spijs combinatie:
Troupis Mantinia