Californische viskoekjes

Californische viskoekjes

Ingrediënten

viskoekjes:
500g gerookte makreelfilet, in kleine stukjes / 1 el geraspte citroenschil / 2 el citroensap / 500g warme aardappelpuree / 4 eidooiers / 1 el dijonmosterd / flinke snuf chilipeper/ arachideolie voor het bakken / partjes citroen voor garnering

tartaarsaus:
3 hardgekookte eidooiers, op kamertemperatuur / 2 dl arachideolie / 1 el citroensap / 20g fijngehakte ui, kort in kokend water geblancheerd, even onder de koude kraan en dan goed uitgelekt / 3 el mayonaise / 1 el gesnipperde bieslook

Bereiding

Maak eerst de viskoekjes. Controleer de makreel op graatjes. Doe de stukjes vis in een kom en schep er de geraspte citroenschil en het sap door. Doe de warme aardappelpuree in een grote kom. Voeg de dooiers, mosterd, chilipeper en zout en peper naar smaak toe. Meng goed door elkaar. Schep er dan de stukjes makreel door. Proef en breng zo nodig op smaak. Zet een kom met koud water klaar om er je handen af en toe in te dopen. Zo wordt het vormen van de viskoekjes een stuk makkelijker. Neem telkens 5 el van het vismengsel en vorm er een koekje van zo’n 12 mm dik van. Leg ze naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en zet in de koelkast terwijl je de saus maakt. Doe voor de tartaarsaus de hardgekookte dooiers in een kom en prak met een vork tot een gladde pasta. Giet er al kloppend met een garde langzaam de olie in een dun straaltje bij. Voeg dan citroensap en wat zout en peper toe. Dan de geblancheerde ui, mayonaise en bieslook. Verhit voor de viskoekjes 3 el arachideolie in een grote anti-aanbak pan. Leg een aantal koekjes naast elkaar in de hete olie. Bak ze 3 min. aan elke kant tot ze mooi goudbruin zijn. Leg de gebakken koekjes naast elkaar op een met keukenpapier beklede schaal. Bak de rest van de viskoekjes net zo. Dien op en geef er partjes citroen en de tartaarsaus bij.

Wijn-spijs tip:
Cloud Break Chardonnay