Twee borrelhapjes

Twee borrelhapjes

Ingrediënten

Aubergine-tonijnrolletjes

circa 400 g ½ cm dunne plakken aubergine
olijfolie voor het insmeren
160 g tonijn op water uit blik, goed uitgelekt, uitgelekt gewicht circa 100 g
3 tot 4 eetl. mayonaise
½ eetl. grof gehakte kappertjes
1 eetl. fijngehakte platte peterselie
1 kleine lente-ui, bijgesneden en gesnipperd
zout en vergemalen peper


Stokbrood met witte-bonenpuree

ongeveer 5 eetl. olijfolie
50 g sjalotjes, gepeld en gesnipperd
2 tenen knoflook, gepeld, de groene kiem verwijderd, uitgeperst
400 g cannellinibonen (Italiaanse witte bonen) uit blik, uitgelekt, uitgelekt gewicht 250 g
zout en versgemalen peper
50 g rucola, gewassen, drooggeslingerd en grof gehakt
sneetjes stookbrood voor het serveren

Bereiding

Aubergine-tonijnrolletjes

Smeer de plakken aubergine aan beide kanten licht in met olijfolie. Grilleer ze in een voorverwarmde grillpan of koekenpan tot ze gaar zijn. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier en laat ze afkoelen.

Maak intussen het tonijnmengsel. Breek de uitgelekte tonijn in stukjes en doe in een kom. Schep er de rest van de ingrediënten door.

Smeer een dun laagje van het tonijnmengsel op de plakken aubergine. Laat een ruimte van ongeveer 1 cm aan beide uiteinden van de plakken open. Rol ze op. Maak zo nodig vast met een cocktailprikker.


Stokbrood met witte-bonenpuree

Verhit 3 eetlepels van de olijfolie in een anti-aanbak koekenpan. Doe er de sjalot en knoflook in en fruit die ongeveer 5 minuten op laag vuur onder af en toe omscheppen tot alles gaar, maar niet bruin is. Voeg de bonen toe en breng op smaak met zout en peper. Draai het vuur zo laag mogelijk en laat het mengsel circa 15 minuten zachtjes sudderen. Schep het mengsel regelmatig om en prak de bonen met de achterkant van een pannenlikker of houten lepel tot een grove puree. Schep het mengsel uit de pan en zet weg.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in dezelfde koekenpan. Doe er de rucola in en bestrooi met zout en peper. Roerbak ongeveer 1 minuut tot de rucola geslonken is. Schep de rucola door het bonenmengsel. Schep er zonodig nog een beetje olijfolie door voor een mooi smeuïg mengsel. Proef en breng zonodig op smaak met zout en peper. Doe het bonenmengsel in een kom. Serveer met de sneetjes stokbrood.


Wijn-spijs tip:
Domaine Guinand Vieilles Vignes