Gebraden kip met surprisevulling

Gebraden kip met surprisevulling

Ingrediënten

1 boerenkip van circa 1,5 kilo
8 ansjovisfilets, gehakt
100 g bakbacon, in kleine stukjes
4 eetl. fijngehakte peterselie
4 lente-uitjes, gesnipperd
versgemalen zwarte peper
snufje nootmuskaat
5 dl kippenbouillon

Bereiding

Deze manier van een kip vullen verschilt van de traditionele. Bij dit recept verdeel je de vulling onder het vel. Het is niet moeilijk, maar zorg wel dat je het vel niet scheurt.

Meng drie kwart van de ansjovis met de andere gehakte ingrediënten. Kruid het mengsel met wat peper en nootmuskaat

Schuif om te beginnen bij de nek, je vingers tussen vel en vlees en werk naar de staart toe. Maak zo het vel aan één kant van de borst los. Maak met je hand eronder geleidelijk het vel van de vleugels en poten los. Doe hetzelfde aan de rugkant. Stop dan de vulling onder het vel, aan beide kanten, en verspreid de vulling gelijkmatig over het vlees.

Leg de kip met de rugkant boven in een braadslee. Giet er 2 dl van de kippenbouillon over.

Braad de kip ongeveer 1 uur in een op 200°C voorverwarmde oven. Neem de kip na 20 minuten uit de oven en bedruip hem met nog wat kippenbouillon. Zet terug in de oven, nog steeds met de rugkant boven en laat nog 15 minuten braden.

Neem de kip weer uit de oven en draai de kip nu de borst boven. Laat nog 25 minuten braden in de oven tot hij goudbruin en gaar is. Je kunt de gaarheid controleren door de punt van een scherp mes tussen de dij en poot te steken. Het mes moet er makkelijk in glijden. Leg de gare kip op een dienschaal. Dek af met aluminiumfolie en houd warm in de uitgezette oven.

Doe de rest van de bouillon en de rest van de ansjovis in de braadslee en zet op een middelhoog vuur. Roer tot de ansjovis gesmolten is.

Snijd de kip in porties. Doe de saus in een juskom en dien op. Serveer er tagliatelle en een groene groente bij.

Wijn-spijs tip:

Symphony réserve pézenas