Estofado de buey a la Catalana

Estofado de buey a la Catalana

Ingrediënten

MARINADE

4 dl rode wijn
dessertlepel grof gemalen zwarte peper
1 theel. kaneelpoeder
1 theel. gemalen kruidnagel
1,5 kilo sukadelappen of andere runderstooflappen, in blokken van 6 tot 7 cm gesneden

Verder

ongeveer 1,25 dl olijfolie voor het bakken
100 g ontbijtspek aan een stuk, in kleine blokjes gesneden
450 g blonde uien, gepeld en gehakt
zout
2 eetl. fijngehakte knoflook
4 tot 5 laurierbladen
350 g tomaten, ontveld en in stukjes gesneden
2,5 dl rode wijn
5 dl gevogelte- of vleesbouillon
750 g wortels, geschild en in plakjes gesneden
ongeveer 1 kilo vaste, kleine aardappels, schoon geboend en zo nodig doormidden gesneden
1,25 dl droge sherry
30 g pure chocolade, 85% cacao, geraspt
gehakte platte peterselie voor het serveren

Bereiding

Giet voor de marinade de wijn in een grote, glazen schaal. Klop er de peper, het kaneelpoeder en de kruidnagel door. Schep er de blokken vlees door. Dek de schaal af en zet hem een nacht in de koelkast.

Neem de volgende dag het vlees uit de koelkast. Schep de stukken vlees over in een vergiet en laat ze goed uitlekken. Gooi de marinade weg.

Verhit ongeveer 4 eetlepels van de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Doe er de stukken vlees in porties in en bak elke portie in ongeveer 5 minuten rondom bruin. Schep alle voorgebakken stukken vlees met een schuimspaan over in een grote, zware pan. Giet aan het eind eventueel overgebleven baksappen over het vlees.

Verhit nog wat olijfolie in dezelfde koekenpan op matig vuur. Schep er de blokjes spek door en bak ze ongeveer 5 minuten onder af en toe omscheppen. Schep er de gehakte ui door en bestrooi met flink wat zout. Laat onder regelmatig omscheppen ongeveer 10 minuten bakken tot de ui glazig is. Schep er de knoflook. laurierbladen, stukjes tomaat, de 2,5 dl rode wijn en bouillon door. Breng aan de kook.

Giet het ui-bouillonmengsel over het vlees in de grote pan. Leg het deksel op de pan en zet hem op een laag vuur. Zet er zo nodig een vlam verspreider onder. Het vocht moet heel zachtjes sudderen. Laat onder af en toe omscheppen ongeveer 2 uur zachtjes sudderen tot het vlees mooi gaar is.

Kook intussen de wortels en aardappels gaar in apart pannen.

Schep wanneer het vlees gaar is de sherry en geraspte chocolade door het stoofmengsel. Schep er dan de wortels en aardappels door. Laat ongeveer 15 minuten zachtjes sudderen tot alles goed warm is.
Garneer met gehakte peterselie.

Wijn-spijs tip:
Borsao Tres Picos