Eendenborst met granaatappelsaus

Eendenborst met granaatappelsaus

Ingrediënten

300g snelkookcouscous
4dl water
4 el olijfolie
ca. 300g kleine blokjes courgette
de zaadjes van 1 verse granaatappel
2x 400g eendenborst
50g boter
3 el granaatappelsiroop
3dl gevogeltebouillon.

Bereiding

Maak eerst de couscous. Doe het water in een ruime pan en breng aan de kook. Voeg de
olijfolie toe. Neem de pan van het vuur en roer er de couscous door. Leg het deksel op de pan en laat 5 min. staan. Doe intussen de blokjes courgette in een magnetronschaal en kook ze in ca. 3 min. bijtgaar in de magnetron op 800 watt. Proef de couscous en breng op smaak met zout, peper en olijfolie. Schep er de courgette en driekwart van de granaatappelzaadjes door.
Bewaar de rest voor het garneren.

Zet de pan couscous afgedekt weg en bak de eend. Dep de eendenborsten droog met keukenpapier. Kerf met een scherp mes het vet van de eend in een ruitjespatroon. Bestrooi met zout en peper. Verhit de boter in een zware koekenpan op middelhoog vuur. Leg zodra de boter schuimt de eendenborsten met de vetkant onder in de hete pan. Bak ongeveer 10 min. in totaal (voor rosé), waarbij je ze om de 2½ min. omdraait. Draai na de eerste 4 min. bakken het vuur lager. Leg de eendenborsten op een voorverwarmde schaal, dek af met aluminiumfolie en laat even rusten terwijl je de saus maakt. Giet bijna al het vet uit de koekenpan over in een kom. Doe de granaatappelsiroop in de pan en giet er de bouillon bij. Breng al roerend aan de kook. Laat ongeveer 4 min. inkoken. Breng op smaak met zout en peper.

Snijd de eendenborsten in dikke plakken. Schep de couscous op een grote dienschaal. Leg er de plakken eendenborst op. Schep er wat saus over. Garneer met granaatappelzaadjes. Doe de overgebleven saus in een kannetje en geef hem er apart bij.

Wijn-Spijstip:
La Balade Saint-Chinian