Aubergine en courgette parmigiano

Aubergine en courgette parmigiano

Ingrediënten

Tomatensaus:

3 tot 4 eetl. olijfolie
1,5 kilo tomaten uit blik, met een keukenschaar in stukjes geknipt
een schepje suiker
kleine handvol verse basilicumblaadjes, in stukjes gescheurd, of 1 eetl. gedroogde basilicum
zout en versgemalen peper

Schotel:

1 kilo aubergines, bijgesneden, in de lengte in plakken van 1/2 cm dik gesneden
1 kilo courgettes, bijgesneden en in de lengte in plakken van 1/2 cm dik gesneden
olijfolie voor het insmeren
200 g versgeraspte Parmezaanse kaas
500 g mozzarella, in dunne plakjes gesneden

Bereiding

Verhit de olijfolie voor de tomatensaus in een grote koekenpan of hapjespan. Voeg de in stukjes geknipte tomaten toe. Schep er de suiker, basilicum en zout en peper naar smaak door. Laat alles onder af en toe roeren 30 tot 40 minuten op een matig vuur sudderen tot je een dikke saus hebt. Zet weg en laat even afkoelen.

Kwast beide kanten van de plakken aubergine en courgette in met olijfolie. Leg de plakken naast elkaar op een bakplaat en grilleer ze onder een hete grill tot ze aan beide kanten goudgeel zijn. Je kunt de groenten ook op een grillplaat of op de barbecue grilleren. Bestrooi de plakjes groente telkens met wat zout en peper. Je moet de groenten in etappes grilleren, dus neem er de tijd voor. Leg de gegrilde aubergine en courgette apart op 2 schalen.

Schik plakken aubergine in een laag in een ovenschaal van ongeveer 23 x 33 cm. Strijk er wat tomatensaus over. Strooi er wat Parmezaanse kaas over. Schik er dan plakjes mozzarella op. Maak dan een laagje plakjes courgette, gevolg door tomatensaus, Parmezaanse kaas en mozzarella. Wissel de laagjes aubergine en courgettes, tomatensaus en soorten kaas af. Eindig met een laag aubergine, een dun laagje tomatensaus en flink wat Parmezaanse kaas. Zet de ovenschaal ongeveer 40 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven tot de bovenkant mooi gebruind is en langs de randen borrelt. Dit gerecht kan je zowel warm als hoofdgerecht of op kamertemperatuur als voorgerecht opdienen. Geef er bijtgaar gekookte penne bij als je het als hoofdgerecht serveert.

Wijn-spijs tip:
Fioris Rosso Dolomiti