Inktvissalade met ansjovisdressing

Inktvissalade met ansjovisdressing

Ingrediënten

Dressing:

4 tot 6 ansjovisfilets, grof gehakt
1 eetl. rode-wijnazijn
1 dl extra vergine olijfolie
versgemalen peper

Salade:

3 paprika’s (1 rode, 1 gele en 1 groene)
750 g inktvisringen
4 tot 5 eetl. olijfolie
4 tenen knoflook, gepeld en in flinterdunne plakjes gesneden
2 theel. verse oreganoblaadjes
1 eetl. fijngehakte platte peterselie
100 g kleine zwarte olijven zonder pit
60 g verse zeekraal, eventjes in gezouten kokend water geblancheerd en uitgelekt
stokbrood voor het serveren

Bereiding

Maak eerst de dressing. Doe de ansjovisfilets en azijn in een kleine foodprocessor. Draai tot een pasta. (Je kunt de ansjovis ook in een vijzel tot een pasta stampen en er dan de azijn door kloppen.) Doe het ansjovismengsel in een kom en klop er met een garde geleidelijk de olijfolie door. Breng op smaak met versgemalen peper. Zet weg.

Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en leg er de 3 paprika’s op. Zet de plaat circa 20 minuten in de oven, waarbij je de paprika’s af en toe omdraait. Ze moeten rondom geblakerd zijn. Neem ze uit de oven en leg er een schone theedoek over. Laat de paprika’s ongeveer 10 minuten zweten tot ze iets afgekoeld zijn. Zo kan je ze veel makkelijker pellen.

Zet een zeef op een ruime kom. Pel de paprika’s boven de zeef om al het heerlijke sap op te vangen. Verwijder het vel, het zaad en de steeltjes. Snijd het vruchtvlees in reepjes van ongeveer 1 cm breed. Klop het opgevangen sap door de dressing.

Spoel de inktvisringen onder de koude kraan en dep ze dan goed droog met keukenpapier. Verhit de olijfolie in een grote, zware koekenpan pan op een matig vuur. Doe er de knoflook en inktvisringen in en roerbak 2 tot 3 minuten tot de inktvis gaar is. Bak ze niet te lang omdat ze dan taai worden.

Neem de pan van het vuur en schep er de oregano blaadjes, peterselie, flink wat zout en vers gemalen peper, olijven en de repen paprika door.

Schik de geblancheerde zeekraal langs de rand op een dienschaal. Schep de inktvissalade met een schuimspaan uit de pan (laat het kooknat achter) en schik de salade in het midden van de schaal. Lep er wat dressing over en geef de rest van de dressing er apart bij.

Wijn-spijs tip:
Dennis Tastet Tonelle