Lamsvlees tajine

Lamsvlees tajine

Ingrediënten

1,3 kilo lamsvlees van de schouder of bout
3 eetl. plantaardige olie
½ theel. saffraanpoeder
1 eetl. gemberpoeder
1 eetl. kaneelpoeder
½ theel. gemalen zwarte peper>/p>
50 g ui, grof geraspt
40 g boter
250 g ui, in dunne plakken gesneden
zout en versgemalen peper
2,5 tot 3 dl kippenbouillon
150 g pruimedanten, doormidden of in vieren gesneden
500 g zoete aardappel, geschild en in blokjes van 5 cm gesneden
4 eetl. honing
3 tot 4 eetl. vers citroensap
handvol verse muntblaadjes, grof gehakt

Bereiding

Snijd het lamsvlees in stukken van 5 cm. Giet de olie in een ruime schaal en schep er het saffraanpoeder, gemberpoeder, kaneelpoeder, de zwarte peper en geraspte ui door. Schep er dan de blokjes vlees door. Dek de schaal af en laat het vlees minstens 4 uur en liefst een nacht in de koelkast marineren.

Verhit een van tevoren in koud water geweekte tajine van 31 cm doorsnee op een vlamverspreider op een middelhoog vuur. Je kunt in plaats van de tajine ook een zware koekenpan of hapjespan van dezelfde doorsnee gebruiken. Je moet wel een goed sluitend deksel voor de pan hebben. Je hoeft die pannen niet per se op een vlamverspreider te zetten als ze een zware bodem hebben.

Verhit de boter in de tajine en bak er de plakjes ui ongeveer 5 minuten in, waarbij je ze regelmatig omschept. Voeg de stukken vlees met de marinade toe. Laat alles onder regelmatig omscheppen nog 5 minuten bakken tot het vlees rondom gekleurd is. Bestrooi met zout en peper en giet er zoveel bouillon bij dat het vlees ongeveer voor de helft onder staat.

Zet het deksel op de tajine, draai het vuur hoger en breng aan de kook. Draai het vuur zodra het vocht kookt zo laag mogelijk en laat alles ongeveer 40 minuten zachtjes sudderen. Schep het mengsel af en toe om.

Schep de pruimedanten, stukjes zoete aardappel en honing door het vleesmengsel. Giet er zo nodig nog wat bouillon bij. Alles moet nog ongeveer voor de helft onder staan. Zet het deksel weer op de tajine en laat alles nog 40 tot 60 minuten heel zachtjes sudderen, of tot alles gaar is.

Schep er het citroensap en de munt door. Serveer met couscous.

TIP: Maak de tajine een dag van tevoren en zet hem in de koelkast zodat het vet naar boven drijft en stolt. De volgende dag schep je er het gestolde vet dan in een keer af.

Wijn-spijs tip:
Terrapura Cabernet Sauvignon