Iberico koteletjes

Iberico koteletjes

Ingrediënten

Marinade:
½ eetl. gemalen komijn
½ theel. gemalen kaneel
2 takjes verse oregano,blaadjes van de steeltjes gerist
1 teen knoflook, gepeld en uit de knijper
zout
versgemalen peper
de geraspte schil van 1 citroen
1 eetl. citroensap
1 dl. versgeperst sinaasappelsap

Overige benodigdheden:
1 eetl. olijfolie
4 Iberico koteletjes, elk zo’n 150 g
olijfolie voor het bakken

Bereiding

Doe de ingrediënten voor de marinade in een glazen schaal waar de koteletjes naast elkaar in passen. Leg er de koteletjes in, dek de schaal af en zet hem 4 tot 6 uur in de koelkast. Neem de koteletjes uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier. Zo voorkom je dat je tijdens het bakken onder de spetters komt! Verhit wat olijfolie in een ruime, zware koekenpan op middelhoog vuur. De hoeveelheid olie hangt af van wat voor soort pan je gebruikt. Voor een roestvrijstalen pan heb je wat meer olie nodig dan voor een anti-aanbakpan. Leg de koteletjes naast elkaar in de pan en bak ze ongeveer 2 minuten aan elke kant tot ze mooi bruin zijn. Giet er de marinade over, draai het vuur laag en leg het deksel op de pan. Laat het vlees nog 2 tot 3 minuten zachtjes bakken tot het net gaar is. Doe het vlees op voorverwarmde borden. Laat de marinade 1 of 2 minuten inkoken. Schep de saus over het vlees en dien op. Gestoomde spinazie en aardappelpuree gemaakt met boter en olijfolie zijn beide perfecte partners voor het vlees.

Wijn-spijs tip:
Allegranza Monastrell